Επιμήκυνση ευτυχίας για το 2014

Μικρο…μεγαλώνοντας-καθότι ων μόλις 22 ετών- και μαθαίνοντας τον κόσμο αυτές τις «γιορτινές» μέρες άκουγα τους γύρω μου να ανταλλάσσουν ευχές και μου φαίνονταν περίεργα όσα άκουγα. «Υγεία, ευτυχία και αγάπη σε όλους».

Προσπαθώντας να εξετάσω αυτή την ευχή βρήκα πολλά που με παραξένεψαν. Ξεκινώντας από αυτό το σε όλους: πως είναι δυνατόν να είναι όλοι ευτυχισμένοι κι υγιείς;

Μετά πως μπορεί να υπάρχει μόνο ευτυχία και υγεία; Την τελευταία φορά που κοίταξα έξω από το παράθυρο αυτές ήταν η μία πλευρά του δρόμου.

Και τι είναι άραγε ευτυχία; Ποιος ορίζει την ευτυχία; Ο ευχών

ή ο ευχόμενος; Ευχόμαστε στον άλλον την ευτυχία που θα ήθελε ή αυτή που θα θέλαμε εμείς για αυτόν; Ή μήπως την ευτυχία που πιστεύαμε ότι θα του ήταν επαρκής. Γιατί η επάρκεια είναι ευτυχία. Ή μήπως την ευτυχία που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί όταν θα την αποκτούσε;

Με αυτό το νεανικό θράσος που όλα τα στηλιτεύει και μια δόση πεσιμισμού σκεφτόμουν ότι οι ευχές τέτοιας μορφής είναι δώρον άδωρον.

Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ως άνθρωποι είχαμε πάντα την ανάγκη να ευχόμαστε το ουτοπικό και να αποζητάμε από τους άλλους να το ευχηθούν και προς εμάς. Και τις περισσότερες φορές αυτό το ουτοπικό ήταν τύποις παρά ουσία.

Κάθε χρόνο αναζητούσαμε με ολολυγές το ανέφικτο και αναθεματίζαμε την τύχη μας όταν στον απολογισμό της χρονιάς αυτό παρέμενε ανέφικτο. Την ίδια στιγμή δεν είχαμε επιχειρήσει καμία υπέρβαση για να το προσεγγίσουμε έστω και λίγο.

Ζητούσαμε από τους γύρω μας να το κάνουν και βγάζαμε την ουρά μας απ΄έξω από το ανθρώπινο είδος. Προτιμούσαμε το ρόλο του παντεπόπτη θεού που δίνει τις κατευθύνσεις. Όμως… ο κόσμος και ο χρόνος είναι τώρα και όπως εσύ ζητάς από τους άλλους έτσι και αυτοί θα ζητήσουν από σένα. Σε αυτή τη διελκυστίνδα εναπόθεσης επιθυμιών έρχεται κάποια στιγμή που ένας θα αποφασίσει να σπάσει τον κύκλο.

Γι΄αυτό η φετινή μου ευχή για το νέο χρόνο είναι σε όλους επιμήκυνση της ευτυχίας τους. Τι σημαίνει αυτό; Τις στιγμές της ευτυχίας τους να τις βιώνουν όσο πιο έντονα μπορούν. Είναι δύσκολο το ξέρω. Σημαίνει επίσης να καταφέρουν να αλλάξουν όσα τους κάνουν ευτυχείς και να αναζητήσουν νέες πηγές. Ακόμα πιο δύσκολο κι αυτό.

Μα ακόμα περισσότερο σημαίνει αν μπορούν να προσθέσουν ένα παραπάνω λιθαράκι ευτυχίας στο τέλος του 2014 σε σχέση με αυτό του 2013. Μην περιμένουν να υπάρξουν άσχημες και δύσκολες στιγμές, γιατί μάλλον ζουν, σε άλλη κοινωνία, άλλη χώρα, ακόμα ακόμα και άλλον πλανήτη.

Επιμήκυνση ευτυχίας λοιπόν και «κούρεμα» δυστυχίας. Ευτυχία όχι καθ’ ολοκληρίαν, αλλά κατά τόπους, νεφελώδης ή ξάστερη, δεν έχει σημασία. Άλλωστε τι νόημα θα είχε να ήμασταν διαρκώς χαρούμενοι; Αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τσιπάκι. Αλλά τότε θα ήμασταν σαν τον κόσμο που έπλασε ο Άλντους Χάξλεϊ.

Εύχομαι τη νέα χρονιά να κάνετε τις υπερβάσεις που απαιτούνται!

Keywords
Τυχαία Θέματα