Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση – «Για πρώτη φορά είμαστε καβάλα στ΄ άλογο»

Η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά αλλά δύσκολα θα κλείσει τώρα. Είμαστε σε καλό δρόμο πάντως». Με αυτή τη φράση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, απαντώντας επί της ουσίας τη δήλωση Ευρωπαίου παράγοντα στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες ότι «μας χωρίζουν μίλια και εκατομμύρια», σημειώνοντας σε προκλητικό τόνο πως πρώτα θα πάει για σκι.

Ο ίδιος κυβερνητικός

παράγοντας περιέγραφε στο koolnews.gr τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πλευράς, λέγοντας πως βασικό ρόλο θα παίξουν η θετική πορεία των εσόδων και στο δεκάμηνο, όπως ανακοινώθηκαν χθες από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο του έτους, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Πάντως, ο κυβερνητικός παράγοντας αναγνώριζε πως υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη, κάτι το οποίο «φρενάρει» τις διαπραγματεύσεις και δημιουργεί προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, η χώρα βρίσκεται «καβάλα στ’ άλογο», με αποτέλεσμα να μπορεί να προσέλθει με βάσιμα αιτήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Όπως είναι φυσικό, ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας διέψευσε κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ τα μόνο μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά είναι καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα και προβλέπονται πλήρως από το Μνημόνιο.

Άλλωστε, υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν στην Αθήνα και τη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση με την ελληνική κυβέρνηση και ότι θα πάρει τα μέτρα που πρέπει στις αρχές του 2014» για να συμπληρώσει πως «στο τέλος πιστεύουμε ότι αυτά που πρέπει θα γίνουν». Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτικό, με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να φοβούνται πως παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, εν τέλει τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Όπως άλλωστε έγραψε χθες το koolnews.gr, από το ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν πλέον το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και προσανατολίζονται σε μια εντελώς νέα νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται τη νέα ρύθμιση από κοινού με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Πάντως, όπως σημείωνε χτες στη ιστοσελίδα μας βουλευτής που συμμετείχε στη σύσκεψη με τον κ. Λαζαρίδη προχθές στο Μαξίμου, οι διαφωνίες των βουλευτών προκύπτουν τόσο επί της αρχής όσο και επί των παραμέτρων του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό το λόγο, στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τον σκόπελο της πρόκλησης εσωκομματικών τριβών δια των αλλαγών επί των παραμέτρων του φόρου.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αυτή όντως πρόκειται να διαρκέσει αρκετά, αν και το κλίμα είναι αρκετά καλό, σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που έχει γνώση του θέματος. Μάλιστα, την παράταση της συζήτησης επιβεβαιώνει και το γεγονός πως στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το υπολογιζόμενο χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημειώνουν πάντως οι αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης αλλά και του οικονομικού επιτελείου, στο τέλος θα δοθεί λύση.

Τέλος, στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί πολιτικά από το πολωμένο κλίμα των προηγούμενων ημερών, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί πιο καθαρά και τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται στη στρατηγική ενός κόμματος του 4%, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης το 2013, το οποίο ήταν-και παραμένει-χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο έτος από την αρχή της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν λοιπόν και την αποτυχημένη, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα