To drink or not to drink?

Και το ερώτημα συνεχίζει να απασχολεί εμάς, τους επιστήμονες και τον Johnny Walker! Τελικά το αλκοόλ κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας; Μέχρι στιγμής κερδίζει το διπλό…

Από τον Φροίξο Φυντανίδη

Έχεις ακούσει και τις δύο απόψεις… Η μία, των γονιών και της εκκλησίας, είναι ότι το αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία, για αυτό σταμάτα να πίνεις. Η άλλη, των μποέμ και… αλκοολικών, είναι ότι το αλκοόλ έχει και τα θετικά του στην υγεία μας. Όμως όλοι καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: το αλκοόλ μπορεί και να βοηθήσει και να βλάψει, αναλόγως

τη ποσότητα που καταναλώνεις! Απλά πράγματα…

Μάλιστα τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και κυκλοφόρησε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν έξι αντί για 3 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Και η καναδική Ένωση Δημόσιας Υγείας ξεκαθαρίζει πως παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως το αλκοόλ έχει ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό, στην ουσία τα αρνητικά που προκαλεί στην υγεία είναι πολλά περισσότερα. Συμπληρώνει ακόμα πως οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, για διάφορους λόγους, όπως το χαμηλότερο σωματικό βάρος, το λιγότερο νερό στον οργανισμό τους.

Άλλα συμπεράσματα από την έρευνα, δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα  κατά την ενήλικη ζωή τους, ενώ η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι “ένα ποτήρι αλκοόλ μετά την δουλειά δεν είναι κακό. Το θέμα είναι όμως τι γίνεται όταν κάποιος ξεπεράσει αυτό το ένα ποτό”.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ έχει “βοηθήσει” στην αύξηση των ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, όπως τροχαία ατυχήματα, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, πτώσεις και πνιγμοί, ενώ 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από κακή “διαχείριση” του αλκοόλ.

Το δικό μας συμπέρασμα; Κάνε ότι θέλεις να κάνεις, αλλά καν’ το με μέτρο. Άλλωστε η υπερβολή ποτέ δεν ήταν καλή σε τίποτα.

Διαβάστε ακόμα:
* 10 μύθοι της αντρικής υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα