Diesel: ;ένας δρόμος χωρίς επιστροφή

Η πολυπόθητη άρση του diesel στα επιβατικά οχήματα έγινε και πλέον ένα ερώτημα μένει να απαντηθεί: Συμφέρει να ποντάρεις στο “μαύρο χρυσό”;

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Εντάξει και μόνο ότι χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβουμε το αυτονόητο είναι δείγμα ότι η χώρα λειτουργεί σαν τα χρηματοκιβώτια. Με καθυστέρηση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης λοιπόν έγινε η πολυπόθητη άρση. Πολυπόθητη για την αγορά που έχει στεγνώσει από χρήμα, για τις τσέπες μας αφού με ένα diesel

καις μέχρι και 40% λιγότερο από όσο με τη βενζίνη αλλά και για την αντιφατικότητα του πράγματος καθώς πλέον ‘’το πετρέλαιο’’ έχει αλλάξει και δεν είναι πια μόνο για ταξιτζήδες και φορτηγά -ασχέτως που για την ιστορία του παραλόγου που επικρατεί σε αυτή τη χώρα επιτρεπόταν να κινούνται στο κέντρο της πόλης όλα τα “δεινοσαυρικής” τεχνολογίας ταξί και φορτηγά.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν σε συμφέρει; Η απάντηση είναι ναι. Υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη να σηκώνει η τσέπη σου ένα diesel νέας τεχνολογίας, δηλαδή κάποιο που να καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5. Με λίγα λόγια όσα θα διατεθούν στην αγορά από τις αρχές του Γενάρη. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να πάρεις ας πούμε μια BMW X5 εξαετίας που είναι σούπερ -το καταλαβαίνω ότι σου αρέσει- και είναι και τσάμπα. Γιατί είναι Euro 4, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στις νέες προδιαγραφές ρύπων που θεσπίζει η κοινότητα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι πως πρέπει να αρχίσεις να τσεκάρεις σε ποιο βενζινάδικο βάζεις καύσιμα. Γιατί; Πολύ απλά γιατί αν σου χαλάσει μια τρόμπα (αντλία, sic) πετρελαίου θα σου στοιχίσει 1.500€. Και δεν λέει. Όμως, το πετρέλαιο λέει. Γι’ αυτό και σε συμφέρει. Ειδικά αν γράφεις χιλιόμετρα.

Υπέρ

Σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. Ειδικά σε SUV η διαφορά είναι αβυσσαλέα. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κινητήρα. Αραιότερα σέρβις. Μεγαλύτερη μεταπώληση. Μακράν καλύτερες ενδιάμεσες επιταχύνσεις.

Κατά

Μπορείς να πάρεις μόνο αυτοκίνητα Euro 5 που ταξινομήθηκαν δηλαδή μετά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Αυξημένη τιμή πώλησης του αυτοκινήτου. Σχετικός θόρυβος στο ρελαντί. Σου έκατσε η βάρκα αν σου χαλάσει η αντλία πετρελαίου από νοθευμένο καύσιμο. Δεν έχεις την ίδια απόκριση στο γκάζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα