Έξοδο από το ευρώ, μέσα στην EE

Σχέδιο ετοιμάζει η Γερμανία που θα δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα να φεύγει από το ευρώ, αλλά να μένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Handlesblatt και την συνέντευξη υψηλόβαθμου στελέχους της Γερμανικής κυβέρνησης, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προωθεί σχέδιο ψηφίσματος όπου θα δίνει την δυνατότητα σε μία χώρα να βγει από την ζώνη του ευρώ παραμένοντας, όμως εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο αυτό, που επρόκειτο να συζητηθεί στο διήμερο

συνέδριο της CDU στην Λειψία (14-15 Νοεμβρίου) θα προβλέπει ότι “εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης δεν είναι σοβαρά διατεθειμένο ή δεν έχει την ικανότητα να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της, μπορεί ελεύθερα να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ χωρίς όμως να φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Εν ολίγοις είναι σχέδιο αποχώρησης χώρας-μέλος, χωρίς αυτή η αποχώρηση να αποφέρει χρηματοπιστωτικό ντόμινο στα κράτη της Ευρώπης. Αντίθετα θα κάνει το νόμισμα ισχυρότερο και πιο ευέλικτο.

Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, ο ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ “η ζώνη του Ευρώ θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη. Η στρατηγική που έχει υιοθετηθεί μέχρι τώρα και είναι η υπεράσπιση κάθε χιλιοστού της ζώνης του Ευρώ, είναι στην πάροδο του χρόνου και η πιο δαπανηρή για την Γερμανία”.

Προκειμένου όμως, η συντηρητική παράταξη να ασκήσει, ως κυβερνητική πολιτική το, εν λόγω, νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί και από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ίσως χρειαστεί και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μετά λοιπόν τα σενάρια που έκαναν λόγο για ευρώ δύο τραχυτήτων (Βορρά και Νότου) εντός της ευρωζώνης, ήρθε άλλον ένα δημοσίευμα, που φουντώνει τις φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Διαβάστε ακόμα:
* “Ναι” ή “όχι” στην ευρωζώνη, το ερώτημα

* “Πραξικόπημα” στην Ελλάδα;

Keywords
Τυχαία Θέματα