Ξεκίνησε η μεγάλη ανάπλαση του άλσους του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή

Ένα από τα πιο ιστορικά πάρκα του λεκανοπεδίου, αυτό του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, αλλάζει μορφή, ώστε να παραδοθεί σύγχρονο, ανανεωμένο και λειτουργικό στους κατοίκους, όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της πρωτεύουσας.

Παράλληλα,επειδή πρόκειται για χώρο ιστορικήςμνήμης και θυσίας, η ανάπλαση και οιόποιες αλλαγές έχουν σχεδιαστεί, θαγίνουν με σεβασμό στα όσα αντιπροσωπεύεικαι συμβολίζει όλος αυτός ο χώρος.

Η ανάπλαση του άλσους του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από λίγες ημέρες, με την

υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Ηλία Σταμέλο. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί, περιλαμβάνει παρεμβάσεις, που αφορούν τόσο στο πάρκο, όσο και στα επί μέρους σημεία του, όπως είναι το ιστορικό «Χάραμα», ή τα γραφεία που χρησιμοποιούσε η Σκοπευτική Εταιρεία, η οποία απομακρύνθηκε από το άλσος.

Αλλάζει όψητο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Συγκεκριμένα,βάσει της μελέτης προβλέπεται:

Α. Ανακατασκευή με ενεργειακή αναβάθμιση και διαμόρφωση για νέα χρήση του «Χαράματος» και την ένταξη σε αυτό ενός μικρού μουσείου ρεμπέτικου τραγουδιού και ενός ωδείου για εκμάθηση μουσικών οργάνων, αλλά και παραδοσιακών χορών.

Β. Αποκατάσταση με ενεργειακή αναβάθμιση και διαμόρφωση για νέα χρήση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Σκοπευτικής και την ένταξη σε αυτό Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Γ. Δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στον προαύλιο χώρο (πρώην πεδίο βολής της Σκοπευτικής) για την εξυπηρέτηση και οργάνωση των εκδηλώσεων που ήδη λαμβάνουν χώρα στο άλσος από ομάδες πολιτών και πολιτιστικούς φορείς, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης σε υπερτοπικό επίπεδο.

Επίσης,αναβάθμιση του χώρου που περιβάλλει ταδύο κτίρια, του «Χαράματος» και τηςπρώην Σκοπευτικής Εταιρείας. Αλλά καιστον χώρο που γειτνιάζει τόσο με τοΜνημείο του Σκοπευτηρίου όσο και τοΜουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης,τοποθετώντας καθιστικά αποσπώμενα, μημόνιμες κατασκευές, λιτής αισθητικήςπου μπορούν και να απομακρυνθούν.

Δ. Δημιουργία υπαίθριου αθλητικού κέντρου για παιδιά, νέους και ενήλικες, στο χώρο του αποκαλούμενου γηπέδου Κ3.

Ε. Επανασχεδιασμό της πλατείας 200 Αγωνιστών σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των υφιστάμενων σιντριβανιών διατηρώντας τη διάταξή τους. Παράλληλα, επιχειρείται η διευθέτηση της γενικής οργάνωσης της πλατείας, η αποκατάσταση δαπεδοστρώσεων και η αντικατάσταση εξοπλισμού, όπου και αν αυτή απαιτείται, με σεβασμό στο γενικό ύφος της πλατείας και αποδίδοντας έμφαση στο κεντρικό μνημείο.

Από εκεί καιπέρα, θα δημιουργηθούν:

Χώροι υπαίθριας εκγύμνασης ενηλίκων, εκεί που παλιότερα λειτουργούσε παιδική χαρά.«Πάρκο Σκύλων» στον χώρο δεξιά της κεντρικής εισόδου, διευθετώντας έτσι τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς, που επισκέπτονται το άλσος σε μεγάλη κλίμακα.Σημείο πληροφόρησης (info kiosk) για την ιστορία του χώρου, καθώς και για τις νέες δράσεις και χρήσεις που εντάσσονται στο άλσος, στην περιοχή του ανενεργού σιντριβανιού κοντά στην κεντρική είσοδο δυτικά. Στον χώρο θα υπάρχει η πρόβλεψη διαδραστικού συστήματος σήμανσης του πάρκου, που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη στους χώρους και τις χρήσεις του και θα τον ενημερώνει για την ιστορία του Σκοπευτηρίου.Υπαίθρια καθιστικά στον χώρο εκτός του Μνημείου, εκεί που χρησιμοποιείται άτυπα για συναυλίες και συναθροίσεις, με διάθεση σεβασμού στο περιβάλλον και στον εμβληματικό χαρακτήρα της περιοχής. Νέα οργανωμένη φύτευση στο ιδιότυπο σιντριβάνι «Σαλιγκάρι».Διαμόρφωση νέου πλατώματος με καθιστικά και τον απαιτούμενο αστικό εξοπλισμό σε χώρο νότια του άλσους, παραπλεύρως της κατασκευής του «Σαλιγκαριού».

Προβλέπεταιακόμη η αντικατάσταση φθαρμένων στοιχείωνσε υφιστάμενες πλακοστρώσεις καισχεδιασμός με γνώμονα την ομοιομορφίακαι την αισθητική αρτιότητα στις περιοχέςπου γειτνιάζουν με τα κτίρια του«Χαράματος» και της Σκοπευτικής.Αποκατάσταση φθαρμένων στοιχείωναστικού εξοπλισμού στα σημεία πουαπαιτείται, στο ίδιο ύφος και με σεβασμόστην ομοιομορφία των επιμέρους ενοτήτων(φωτιστικά σώματα διαδρομών περιήγησηςεντός του άλσους, υφιστάμενες μικρέςπλατείες κ.α.).

Η μελέτηπεριλαμβάνει ακόμη απομάκρυνσημεμονωμένων δέντρων, όπου αυτή κρίνεταιαπαραίτητη, λόγω της εγγύτητάς τους μειδιαίτερης ιστορικής σημασίας κατασκευές.Είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσειτην αντίδραση κάποιων κατοίκων, ωστόσοη δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει πως ηκοπή αφορά αποκλειστικά δέντρα πουεφάπτονται στα θεμέλια των ιστορικώνκτιρίων του «Χαράματος» και των πρώηνγραφείων της Σκοπευτικής και θέτουν σεκίνδυνο τη στατικότητα και την ασφάλειάτους, ενώ αρκετά από αυτά έχουν εμφανήζητήματα ομαλούς ανάπτυξης ή είναιάρρωστα κι έτσι η απομάκρυνσή τουςκρίθηκε αναπόφευκτη από τους μελετητές,συνοδεύεται από την εγκεκριμένη απότην ΥΔΟΜ οικοδομική άδεια και εγκρίθηκεαπό το Δασαρχείο και από το ΔημοτικόΣυμβούλιο.

Σε αντικατάστασήτους και στο πλαίσιο της ανάπλασης,προβλέπεται η φύτευση νέων και κατάλληλωνφυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων, σεσημεία αραιής φύτευσης, ώστε με αυτόντον τρόπο να υπάρξει ισοζύγιο χωρίςοικολογική ή αισθητική αλλοίωση. Τα νέαδέντρα και η θέση τους, προτείνονται μεβάση κυρίως βιοκλιματικά, λειτουργικά,αισθητικά και τεχνικοοικονομικάκριτήρια.

Τέλος, δίνεταιβαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν τηνενοποίηση του πάρκου με τον αστικό ιστόκαι τις γειτονιές που το περιβάλλουν.Επιλέγεται να τοποθετηθούν ενημερωτικέςπινακίδες στις εισόδους και σε άλλακρίσιμα σημεία του πάρκου, με πληροφοριακόυλικό ιστορικού περιεχομένου, αλλά καιπληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού.Παράλληλα, οργανώνονται και ανασχεδιάζονταιοι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης, έτσιώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στοπάρκο.

Σημειώνεταιότι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καισαριανής,Ηλία Σταμέλο, η ανάπλαση του χώρουαναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5-2 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα