Ο ΣΕΒΤ ζητά μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα -Χατζηδάκης: Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού

Μια τριπλή κρίση καλείται να διαχειριστεί η ελληνική βιομηχανία των επώνυμων τυποποιημένων Τροφίμων και Ποτών, με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της ενέργειας, του κόστους πρώτων υλών λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του επιπρόσθετου κόστους που επιφέρουν σε ολόκληρη την αλυσίδα οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις από εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες της «πράσινης» μετάβασης.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και πολύπλοκες» ανέφερε πρόσφατα, στο πλαίσιο ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών ο πρόεδρος Ι. Γιώτης και

εξήγησε: «Ζήσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις με την πανδημία και την παγκόσμια διακοπή στη εφοδιαστική αλυσίδα. Βλέπουμε ξανά έναν πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης που έφερε τα πάνω κάτω στην ενέργεια αλλά και στην αύξηση των πρώτων υλών. Παράλληλα, η κλιματική κρίση χτυπά την ελληνική παραγωγή με τις συνέπειες να γίνονται ορατές καθημερινά σε μια σειρά προϊόντων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ελαιόλαδο, του οποίου η αύξηση έχει ξεπεράσει το 140% συγκριτικά με το 2020». Σε αυτό το περιβάλλον πρωταρχικό μέλημα της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, είναι να προστατεύσει τον καταναλωτή που βάλλεται από την αύξηση του κόστους ζωής και να του διασφαλίσει επαρκή και προσιτά προϊόντα διατροφής».

Στο επίκεντροτης συνέλευσης του Συνδέσμου βρέθηκετο επίκαιρο ζήτημα των ανατιμήσεων. Οκ. Γιώτης σημείωσε ότι παρά τις προκλήσεις,η επώνυμη βιομηχανία τροφίμων και ποτώνόχι μόνο δεν κερδοσκοπεί, αλλά κάνειμια τιτάνια προσπάθεια για να διατηρήσειτις τιμές προσιτές. Αναφέρθηκε στημελέτη του ΙΕΛΚΑ, υπενθυμίζοντας ότιαν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, τον Ιανουάριο του2024, το ελληνικό τυπικό καλάθι προϊόντωνήταν 25% φθηνότερο από αντίστοιχαευρωπαϊκά. Επίσης, αναφέρθηκε σεπροκαταρτικά στοιχεία ειδικής μελέτηςγια τον πληθωρισμό στα επώνυμα,τυποποιημένα τρόφιμα που πραγματοποίησεο ΣΕΒΤ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ όπουαποτυπώνεται με σαφήνεια ότι η βιομηχανίατροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό,καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός τωνεπώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων -εξαιρουμένου του ελαιόλαδου-ήταν μόλις0,6%. «Ο κλάδος των τροφίμων αδίκως έχειβρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής»τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:«η κλιματική κρίση, η πράσινη μετάβαση,οι σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές καιο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός θασυνεχίσουν να πιέζουν την παραγωγή καιτις τιμές των τροφίμων».

Σύμφωνα μετον ίδιο, οι βιομηχανίες, όχι μόνο δενκερδοσκόπησαν, αλλά απορρόφησαν μεγάλομέρος των αυξήσεων, εκτός ελαιολάδου,για να προστατεύσουν τον καταναλωτή.Εξετάζοντας τους ισολογισμούς 2022σημαντικού μέρους των μελών του Συνδέσμουκαι αφαιρώντας έκτακτα κέρδη από εξαγορέςκαι συγχωνεύσεις, διαπιστώνεται ότι τακαθαρά κέρδη του σημαντικού αυτού μέρουςτων επιχειρήσεων της βιομηχανίαςτροφίμων και ποτών, εμφάνισαν μείωση-7,5%.

«Πρέπει ναγίνει σαφές ότι η ακρίβεια δεν είναιεχθρός μόνο για τον πολίτη, είναι καιγια τη βιομηχανία. Καμία επώνυμηβιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακάυψηλές τιμές γιατί στο τέλος της ημέραςαυτό θα μειώσει την κατανάλωση»υπογράμμισε ο κ. Γιώτης.

Πάγιο αίτηματης βιομηχανίας τροφίμων η μείωση τουΦΠΑ

Την ίδια ώρα,η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτηματης βιομηχανίας τροφίμων και στο πλαίσιοαυτό ετέθη για μία ακόμα φορά από τονπρόεδρο του ΣΕΒΤ κατά τη διάρκεια τηςσυνέλευσης του Συνδέσμου. «Στηρίξαμετα μέτρα. Ό,τι μας ζητήθηκε το κάναμε.Θέλουμε να έχουμε μια μείωση του ΦΠΑ.Να ανταγωνιστούμε κι εμείς τις υπόλοιπεςχώρες» τόνισε ο κ. Γιώτης και διατύπωσετη δέσμευση του Συνδέσμου να στηρίξεικάθε προσπάθεια προκειμένου ναδιασφαλιστεί ότι το όφελος της μείωσηςθα περάσει στον καταναλωτή.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, στο αίτημα που διατύπωσε ο κ. Γιώτης, επανέλαβε την απόρριψη του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ. «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού», είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 - επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Είναι σεεξέλιξη η μάχη για την πάταξη τηνφοροδιαφυγής, με κόστος για την κυβέρνησηγιατί είναι αρκετοί εκείνοι πουδιαμαρτύρονται. Ωστόσο προχωρούμεσταθερά, ολοκληρώσαμε τη διασύνδεσητων ταμειακών με τα POS και προχωρούμεμε τα ERP. Αυτό φαίνεται ότι ήδη ξεκινάνα αποδίδει, αλλά μην ξεχνάμε ότι φέτοςέχουμε και αυξημένους δημοσιονομικούςστόχους. Θα κάνουμε "ταμείο" καιθα δούμε τι περιθώρια υπάρχουν γιααλλαγές στη φορολογική πολιτική. Πρέπεινα έχουμε την πραγματική εικόνα, δενμπορούμε να προχωρήσουμε με εικασίες.Στόχος μας είναι να μειώσουμε γενικάτους φόρους και να ενισχύσουμε τηνκοινωνική πολιτική αλλά πριν κάνουμετο όποιο βήμα πρέπει να είμαστε βέβαιοιότι το αντέχουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Για το θέμα των τιμών, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γομολάστιχα σε καμία χώρα του κόστους που να διαγράφει το φαινόμενο του πληθωρισμού. «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά», είπε. Σημείωσε δε ότι η εκτίμηση της ΕΕ για τον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι πιο αισιόδοξη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Εντείνονταιοι έλεγχοι στην αγορά

Στο πλαίσιο του περιορισμού φαινομένων αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους στην αγορά. «Γίνονται έλεγχοι, υπάρχουν ευρήματα και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα, γιατί ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και συμπλήρωσε: «στόχος είναι να έχουμε μια υγιή ελληνική βιομηχανία με τις επιχειρήσεις να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους στα όρια τα οποία επιβάλλει ο νόμος».

Κληθείς νασχολιάσει την επιστολή του πρωθυπουργούπρος την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ο υπουργός ανέφερε: «Η επιστολή πουέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός καιαφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές πουχαρακτηρίζονται ως εδαφική περιορισμοίεφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούνπολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες γιανα μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύτων διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτηεπιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργόκράτους μέλους προς την πρόεδρο τηςΕπιτροπής, η κυρία φον ντερ Λάιεν».

Μάλιστα,τόνισε ότι στόχος είναι «να προστατεύσουμετον καταναλωτή, να τιθασεύσουμε τονπληθωρισμό, να αποκλιμακωθεί οι τιμέςκαι τελικά να μπορούν τα νοικοκυριά νααντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα τηςακρίβειας που σήμερα τους ταλανίζει»και όπως είπε «ο τρόπος αντιμετώπισηςτων πολυεθνικών δεν είναι κάτι το οποίομπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτοςμέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρικήπαρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά,υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνειτην κάθε κυβέρνηση και πολλές φορέςυπερβαίνει και την κάθε αγορά».

Ο υπουργόςΑνάπτυξης αναφέρθηκε και στο καλάθιτου καταναλωτή σημειώνοντας ότι «στηνΕλλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα καλάθιαστη Ρουμανία, στην Ισπανία, στηνΠορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανίαείναι φθηνότερο σε μέσους όρους, άρασημαίνει ότι εδώ τα μέτρα έχουν αρχίσεινα αποδίδουν σταδιακά». Ο κ. Σκράκαςκάλεσε τους πολίτες να δοκιμάσουν τηνπλατφόρμα e-katanalotis που βοηθά τουςκαταναλωτές να αγοράσουν φθηνότερα ταπροϊόντα συγκρίνοντας τις τιμές μεταξύσούπερ μάρκετ λέγοντας ότι μπορούν νακερδίσουν έως 15%. «Η καλύτερη πρακτικήείναι η σύγκριση και η διαφάνεια στιςτιμές» είπε ο κ. Σκρέκας προσθέτονταςότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που πήρε αμέσωςμέτρα και υποχρέωσε τις επιχειρήσειςνα αναγράφουν με το ίδιο μέγεθοςγραμματοσειράς την τιμή του προϊόντοςανά μονάδα μέτρησης.

Η αντίδρασητου καταναλωτή

Πώς αντιδρούνόμως οι καταναλωτές στις πληθωριστικέςπιέσεις και το αυξημένο κόστος διαβίωσης;Τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οικαταναλωτές καθώς και το πώς έχουνμεταβληθεί οι ανάγκες τους σκιαγράφησεπρόσφατη έρευνα Consumer Outlook της NielsenIQ.Συγκεκριμένα, το 2024 συνεχίζει να είναιμια χρονιά, στην οποία οι Έλληνεςκαταναλωτές, στην πλειοψηφία τους,εξακολουθούν να νιώθουν αβεβαιότητακαι συνεπώς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίστις επιλογές τους, στις αποφάσεις πουλαμβάνουν, καθώς και στις δαπάνες πουπραγματοποιούν. Ποσοστό 53% των ερωτηθέντωνδήλωσε ότι είναι σε χειρότερη οικονομικήκατάσταση, σε σχέση με την προηγούμενηχρονιά. Το συγκεκριμένο ποσοστό, ωστόσοείναι μειωμένο σε σχέση με το περασμένοέτος που ήταν 60%.

Με την αύξησητου κόστους ζωής να παραμένει η πρωταρχικήανησυχία, τόσο όσον αφορά τις τιμές τωντροφίμων, αλλά και στα γενικότερααυξανόμενα κόστη διαβίωσης, οι Έλληνεςκαταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούνέξυπνους τρόπους για να πραγματοποιούντις αγορές τους, να εξοικονομούν όσο τοδυνατόν γίνεται, χωρίς ωστόσο να μειώνουντην κατανάλωση αυτή καθαυτή. Τα προϊόνταιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να ικανοποιούντην ανάγκη αυτή, φτάνοντας σε ένα ιστορικάυψηλό μερίδιο αγοράς στο 25,4% το πρώτοτρίμηνο του 2024, και ένα ποσοστό ανάπτυξηςτης τάξης του 5,4%.

Με βάσηαποτελέσματα μελετών του τμήματοςAdvanced Analytics της NielsenIQ, ο Έλληνας αγοραστήςκατά μέσο όρο στέκεται μπροστά στο ράφιμόνο 6 δευτερόλεπτα, παραμένει από τουςπιο ελαστικούς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,συγκρίνοντας πιο έντονα τις τιμές τωνπροϊόντων, επισκέπτεται περίπου 2,5διαφορετικές λιανεμπορικές αλυσίδεςτο μήνα, ενδεχομένως ψάχνοντας και γιακαλύτερες προωθητικές ενέργειες καιεπιπλέον επιλέγει τελικά πολύ συγκεκριμέναπροϊόντα πάνω στο ράφι, γεγονός πουαποδεικνύεται και από το γεγονός ότιτα προϊοντικά tails για το σύνολο των FMCGκατηγοριών αγγίζουν το 42% του κωδικολόγιουκαι συμβάλλουν σε λιγότερο από το μόλις2% των πωλήσεων, σύμφωνα με την NielsenIQ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΒΤ, ΦΠΑ, -Χατζηδάκης, ϋπολογισμού,sevt, fpa, -chatzidakis, ypologismou