Ξέσπασμα διαθρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο με 24 νεκρούς

Βαριά «σκιά» στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 213 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν διαδήλωση χριστιανών κοπτών με άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας την Κυριακή στο Κάιρο.

Η κυβέρνηση της χώρας συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση τη Δευτέρα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο

μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Aρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας). «Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ μετά τα επεισόδια.

Κόπτες, που διαδήλωναν για μια επίθεση σε εκκλησία, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων οχημάτων του στρατού, και πέταξαν πέτρες εναντίον της στρατιωτικής αστυνομίας.

Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται ως τα χειρότερα μετά τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν βαριά «σκιά» στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Οι ταραχές αυτές προστίθενται στις ανησυχίες ακτιβιστών, που θεωρούν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, έστω και αν παραδώσει τη διακυβέρνηση σε εκλεγμένους πολιτικούς. Οι ένοπλες δυνάμεις το διαψεύδουν.

Ο πρωθυπουργός Σαράφ επισκέφθηκε την περιοχή κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Keywords
Τυχαία Θέματα