«Κούρεμα» έως και 60% για το ελληνικό χρέος εξετάζουν Μέρκελ – Σαρκοζί

Μέχρι και το 60% φτάνει το «κούρεμα» που σχεδιάζουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με διαρροές προς τα διεθνή ΜΜΕ από Γερμανούς διαπραγματευτές.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα διαρρέουν, πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά στην έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού

χρέους και ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας.

Όμως όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφωνόταν πιεστικά τα τελευταία 24ωρα, είχαν ήδη αντιληφθεί τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που για πρώτη φορά δήλωνε πως το «κούρεμα» του 21% στο ελληνικό χρέος που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν «ανεπαρκές» και πως οι τράπεζες δεν ήταν έτοιμες το καλοκαίρι να απορροφήσουν «μεγαλύτερο σοκ».

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ούτε τώρα είναι επαρκώς θωρακισμένες κεφαλαιακά, εξ’ ου και οι συνεχείς εκκλήσεις στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ, της Κομισιόν, της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελάριου, για επίσπευση της   ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό θα είναι εξάλλου και το έτερο βασικό σημείο διαπραγματεύσεων της Μέρκελ με τον Σαρκοζί.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η πιθανή αναπροσαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όσο και οι τελικές λεπτομέρειες στο πως και πότε θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες, αναμένεται να εγκριθούν στο σύνολο τους προς τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανώς στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα