Χριστόφιας: Μόνο με επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου θα επιτευχθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού

« Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στα σπίτια και τις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο πλαίσιο της αντικατοχικής πορείας που οργάνωση ο Δήμος

Μόρφου.

Αναφερόμενος στις έρευνες για εντοπισμό ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είπε ότι »η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η εκμετάλλευση τους είναι αποκλειστικό, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανένα.

Υπενθύμισε ότι προηγήθηκε η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με συμφωνίες που συνήψαμε με γειτονικά κράτη της περιοχής.

Είπε ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία χρόνια.

Προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Noble Energy International και αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η εταιρεία διεξάγει γεωτρήσεις στο τεμάχιο δώδεκα.

Όλες μας οι δράσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του δικαίου της θάλασσας, όπως αυτό καθορίστηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982.

Ο Πρόεδρος είπε πως »οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία. Ούτε και μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των συνομιλιών και των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση πηγών ενέργειας».

Η ενδεχόμενη ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανέφερε, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα