Συμφωνία για τη διάσωση της Dexia

Σε συμφωνία επί ενός πακέτου διάσωσης της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Η προτεινόμενη λύση πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες το απόγευμα της

Κυριακής, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι κυβερνήσεις έδειξαν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους με την εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίσει το μέλλον της Dexia», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου.

Νωρίτερα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε πως το βελγικό κράτος δεν αποκλείει την εξαγορά του συνόλου της Dexia Banque Belgique, της βελγικής οντότητας της γαλλο-βελγικής αυτής τράπεζας που πρόκειται να κατακερματιστεί.

«Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της. Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ΄αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες», σημείωσε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, και πρόσθεσε: Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε» κεφάλαιο της DBB.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press, δεν αποκλείεται η διάσπαση του τραπεζικού κολοσσού και η πώληση μερικών από τα τμήματά του. Το γαλλικό κομμάτι πρόκειται να συγχωνευτεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών (Caisse des dépôts) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Banque Postale).

Αντίθετα, στο Βέλγιο το εκεί τμήμα της Dexia που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική θα κρατικοποιηθεί. Το ενεργητικό του θα περάσει σε μία bad bank αν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα