Υπ. Μεταφορών: Η Κύπρος επενδύει στο διάστημα

Η κυπριακή κυβέρνηση επενδύει στο διάστημα και επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, είπε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Σεβίλλη.

Σε ομιλία της, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Υπουργός, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κύπρου να συνεργαστεί ενεργά με τα κράτη μέλη του ΕΟΔ,

καθώς και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες του ΕΟΔ και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις δορυφορικές επικοινωνίες, την παρατήρηση της γης και την πλοήγηση, τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εγχώρια βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο μας».

Συνεχίζοντας είπε ότι, η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στον τομέα των υποδομών των δορυφορικών επικοινωνιών, όπως και στον τομέα της διάθεσης διαστημικών πόρων και επεσήμανε ότι  ο τομέας της παρατήρησης της γης αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταφορών, καθότι, όπως ανέφερε, η Κύπρος διαθέτει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες προς αυτό τον σκοπό.

«Οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε ό,τι αφορά τον εν λόγω τομέα, από τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Copernicus, πρέπει και θα αξιοποιηθούν πλήρως, προς όφελός μας», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, το Υπουργείο Μεταφορών, είναι εταίρος του ομαδικού έργου «Horizon 2020» , με τη ονομασία EXCELSIOR, το οποίο πρόσφατα επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η νικηφόρα πρόταση και στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση ενός υφιστάμενου Ερευνητικού Κέντρου και η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης παγκοσμίου επιπέδου, που θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

Η κ. Αναστασιάδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασε ταυτόχρονα την πλήρη στήριξή της στα ψηφίσματα που κατατέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου υπουργών του ΕΟΔ, όπως και στην πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης του οργανισμού, αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και εφαρμογής διαστημικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

«Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ESA και ΕΕ θα δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής, κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ευρώπης στο διάστημα», κατέληξε η Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταφορών, Κύπρος,metaforon, kypros