Η «βασίλισσα των πανηγυριών»

SHOWBIZΒάσω ΧατζήΗ «βασίλισσα των πανηγυριών» Παρασκευή, Μάρτιος 18, 2016 - 15:41

Για πρώτη φορά στην πολύχρονη καριέρα της δίνει συνέντευξη και μιλά για τη γνωριμία της με τον Γιώργο Κόρο, ο οποίος της έδειξε τα μονοπάτια του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ
Φωτογραφίες: Χρήστος Ζήνας

Χωρίς εμφανίσεις στην τηλεόραση και αναίτια δημοσιότητα έχει καταφέρει να είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα στη λαϊκή διασκέδαση του Νεοέλληνα, είτε πρόκειται για λαϊκά μαγαζιά είτε για πανηγύρια σε όλη τη χώρα. Η Βάσω Χατζή -που αυτό το Σαββατοκύριακο «φιλοξενείται» στην

«Espresso» με διπλό CD, το οποίο περιλαμβάνει 37 μεγάλες επιτυχίες της- μας αποκάλυψε ότι αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη στην καριέρα της!

«Ποτέ δεν μου ζήτησαν να μιλήσω για μένα και για τη δουλειά μου, όπως και ποτέ δεν με κάλεσαν στην τηλεόραση να τραγουδήσω τα τραγούδια μου» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

«Θέλω τον Θεό να τον ρωτήσω», «Απόψε πίνω να ξεχάσω», «Πάλι θα με δείτε αγκαλιά με ένα μπουκάλι», «Λίγα λουλούδια», «Μάδησα μια μαργαρίτα», «Μη με μαλώνεις», «Ηθελα να 'σουνα μικρός» είναι μεταξύ των κομματιών που περιλαμβάνονται -σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση- στο ρεπερτόριο της τραγουδίστριας. Στο άκουσμά τους, το φανατικό κοινό της παραληρεί.

Η Βάσω Χατζή, η αποκαλούμενη και «σύγχρονη ιέρεια της καψούρας», είναι «ζυμωμένη» από παιδί με τα δημοτικά, τα λαϊκά και την πανηγυριώτικα ξεφαντώματα. Στην εφηβεία της, σε ένα πανηγύρι κοντά στο χωριό της, την Ασωπία Θηβών, συνάντησε τον δάσκαλο και μέντορά της στο τραγούδι. Δεν ήταν άλλος από τον σπουδαίο Γιώργο Κόρο.

«Τραγουδούσα από κοριτσάκι κάνοντας αγροτικές δουλειές. Με τον Γιώργο Κόρο γνωρίστηκα σε ένα γλέντι στην περιοχή μας, όταν με ανεβάσανε στο πάλκο να τραγουδήσω δύο τραγούδια της Σοφίας Κολλητήρη, η οποία τότε συνεργαζόταν μαζί του. Φαίνεται ότι τα είπα καλά, γιατί ο Κόρος ζήτησε από τους γονείς μου να με πάρει μαζί του στο συγκρότημα. Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, την κυρία Ασήμω, ήρθαν στο σπίτι μου και με ζήτησαν να τους ακολουθήσω στην Αθήνα. Τότε ήμουνα ανήλικη, 16 χρόνων, και όταν κατέβηκα έμεινα σε ένα σπίτι στην Κυψέλη, κοντά σε αυτό του Κόρου, μαζί με τον αδελφό μου» θυμάται για τα πρώτα δειλά βήματά της στον χώρο με δάσκαλο τον βιρτουόζο του βιολιού, ο οποίος τη μυούσε καθημερινά στα δύσκολα μονοπάτια της ερμηνείας του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού.

Για 25 χρόνια μαζί

«Εχω φάει... δοξαριές από τον Κόρο για να μάθω να τραγουδάω. Εμεινα κοντά του γύρω στα 25 χρόνια, έκανα παρέα με τα παιδιά του, την Κατερίνα και τον Νικολάκη, και ήταν για μένα σαν οικογένειά μου. Ο Γιώργος Κόρος, που μου έγραψε και το πρώτο τραγούδι μου, το "Απόψε πίνω να ξεχάσω" σε στίχους Λάκη Τσώλη, ήθελε σοβαρότητα στο πάλκο, μας απαγόρευε να καπνίζουμε και, πραγματικά, ήταν μεγάλο σχολείο το να δουλεύεις μαζί του. Τα πάντα τα χρωστάω σε εκείνον και στην οικογένειά του» συμπληρώνει με πολλή αγάπη για τον δάσκαλό της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια και εκείνη τον συνόδευσε με ένα τραγούδι στην τελευταία του κατοικία.

Οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις της έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του '60 σε γνωστά δημοτικά στέκια, κυρίως γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας, όπως το Ελληνικό Γλέντι, η Βοσκοπούλα, η Ιτιά. Το όνοάα της άρχισε σιγά σιγά να γίνεται γνωστό στους κύκλους του λεγόμενου δημοτικού τραγουδιού, χωρίς όμως η ίδια να απαρνείται και το λαϊκό τραγούδι. Ετσι εμφανίστηκε με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο (μάλιστα, στο σουξέ του «Παντρεμένοι κι οι δυο» του κάνει δεύτερη φωνή), αλλά και με τον Στάθη Κάβουρα, τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον Θανάση Βαρσαμά, τη Σοφία Κολλητήρη, την Αννα Τσαχάλου, τη Ζέτα Οικονόμου, την Τασία Βέρρα, τον Τάκη Καρναβά και άλλους γνωστούς, αποκαλούμενους δημοτικολαϊκούς καλλιτέχνες. Επίσης, συνεργάστηκε με σπουδαίους οργανοπαίκτες όπως ο Λευτέρης Ζέρβας, ο Βασίλης Σαλέας, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Μάκης Μπέκος, ο Γιώργος Μάγγας.

«Δεν κατάλαβα την ξενομανία του Ελληνα»

Από δισκογραφικής πλευράς έχει ηχογραφήσει περί τα 200 τραγούδια σε μουσική του Κώστα Σούκα (δικό του είναι το σουξέ της «Θέλω τον Θεό να τον ρωτήσω» σε στίχους Γιώργου Πια), του Κώστα Πίτσου και άλλων συνθετών. «Το δημοτικό είναι πολύ δύσκολο τραγούδι και οι τραγουδιστές αυτού του είδους, αν έχουν σωστή άρθρωση, μπορούν να πουν και λαϊκά. Ενώ οι λαϊκοί τραγουδιστές δεν τα καταφέρνουν με τα δημοτικά, γιατί έχουν πολλά "γυρίσματα"» λέει στην «Espresso» και τονίζει ότι της αρέσουν πολύ τα πανηγύρια. «Για μένα τα πανηγύρια, στα οποία πλέον έρχονται οικογένειες και δεν γίνονται φασαρίες όπως παλιά για τις παραγγελιές, είναι η καλύτερη διασκέδαση του Ελληνα και χαίρομαι να τραγουδάω σε αυτά! Βέβαια, ξέρω ότι υπάρχουν και εκείνοι που τα δημοτικά τα αποκαλούν "βλάχικα" και τα πανηγύρια τα θεωρούν μπανάλ. Ομως αυτή είναι η δική μας μουσική. Δεν κατάλαβα ποτέ την ξενομανία του Ελληνα» υποστηρίζει.

Η Βάσω Χατζή αποκαλεί τον εαυτό της «προσγειωμένο άτομο» και δηλώνει ευχαριστημένη από την πορεία της, παρόλο ότι δεν είναι η αγαπημένη των μέσων. «Δεν θα μπορούσα να γίνω γελοία, αν αυτό είναι το ζητούμενο, για να βγω στην τηλεόραση» λέει με νόημα. Οσον αφορά την προσωπική της ζωή η τραγουδίστρια δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει μετανιώσει που δεν απέκτησε δικά της παιδιά. Αλλωστε, το μότο της είναι «σε αυτή τη ζωή, είτε με γάμους είτε χωρίς γάμους, με παιδιά ή χωρίς, όλοι μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε».

Keywords
Αναζητήσεις
χατζη βασω τραγουδαει κορο, μαδησα μια μαργαριτα πρωτη εκτέλεση
Τυχαία Θέματα