Στα 59 εκ. ευρώ το αποθεματικό του ΑΤΑ

Στα 59 εκατομμύρια ευρώ ανερχόταν το 2017 το αποθεματικό του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2018, προβλέπει δαπάνες 29,16 εκ. ευρώ και έσοδα 30 εκ. ευρώ. Οι δαπάνες αφορούν την καταβολή δόσεων έναντι δανείου

ύψους 175 εκ. ευρώ που έλαβε το Ταμείο από την Κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Τα έσοδα προκύπτουν από τη μεταφορά στο Ανεξάρτητο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης των 35/60 των εσόδων από την επιβολή του Ειδικού Φόρου, ύψους 15 τοις χιλίοις, σε πιστωτικά ιδρύματα για το έτος 2018.

Με βάση τον προϋπολογισμό του 2018, προβλέπεται πλεόνασμα 1,0 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο θα μεταφερθεί στο αποθεματικό του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, ποσό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώνει το Ανεξάρτητο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης από το τέλος 15 τοις χιλίοις, το οποίο καταβάλλεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από αυτά, τα 30 εκ. ευρώ δίδονται για την εξόφληση του δανείου ύψους 175 εκ. ευρώ που έλαβε το Ταμείο από την Κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Το δάνειο θα αποπληρωθεί σε 24 τριμηνιαίες δόσεις μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021. Τα έσοδα του Ταμείου, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δανείου, θα προέρχονται από τη μεταφορά των 35/60 των εσόδων από την επιβολή του Ειδικού Φόρου σε πιστωτικά ιδρύματα.

Τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ κατατίθενται στη μερίδα που έχει η Κύπρος στο πανευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης. Ωστόσο, μόλις επιτευχθεί ο στόχος, μέχρι το 2022 που έχει τεθεί πανευρωπαϊκά για το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο Εξυγίανσης, θα σταματήσει η Κύπρος να καταβάλλει αυτό το ποσό και πλέον το ποσό θα κατατίθεται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Διονυσίου είπε, ακόμη, ότι αν δεν χρειαστεί στα επόμενα δύο χρόνια το αποθεματικό που διατηρεί το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, αυτό θα δοθεί έναντι του δανείου των 175 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα