Οδυσσέας: Να ακυρωθεί η δωρεάν παραχώρηση μετοχών της ΣΚΤ

Την άμεση ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση δωρεάν μετοχών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το σώμα στις 29 Μαΐου του 2017, το κράτος προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν ποσοστό της τάξης του 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στη ΣΚΤ σε αριθμό φυσικών προσώπων που είναι συνδεδεμένοι με τον ΣΠΤ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει τη δωρεάν διάθεση 1.509.030.228 μετοχών ονομαστικής αξίας €0,28 στους δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις και στους καταθέτες πέραν ενός καθορισμένου ποσού.

Στην έκθεση ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε η Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, ημερ. 9.6.2017, δεδομένης της αναφοράς στο άρθρο 54 του Συντάγματος ότι η παρά του Υπουργικού Συμβουλίου ασκούμενη εκτελεστική εξουσία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τη διάθεση της ανηκούσης εις τη Δημοκρατία περιουσίας συμφώνως προς τις διατάξεις του Συντάγματος και του Νόμου, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ενημέρωση ως προς τη νομική βάση της πιο πάνω Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και κατά πόσο έχει ληφθεί από τον Υπουργό η νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς τη νομιμότητα της εν λόγω Απόφασης.

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε στις 26.6.2017, εκφράζοντας την άποψη ότι η νομική βάση για την υπό αναφορά Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται στο άρθρο 54 του Συντάγματος, στο οποίο καταγράφεται ότι η εποπτεία και διάθεση της περιουσίας της Δημοκρατίας ανήκει στην Εκτελεστική Εξουσία.

Σημειώνεται ότι ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ημερ. 19.6.2017, εισηγήθηκε ανάκληση της υπό αναφορά Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, επεξηγώντας τους λόγους.

Η Υπηρεσία μας, λόγω του ότι εξακολουθούσε να διατηρεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα της υπό αναφορά Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιστολή της προς τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ημερ. 28.6.2017, ζήτησε σχετική γνωμάτευση.

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκε στις 11 Ιουλίου και τη διαβιβάσαμε στον Υπουργό Οικονομικών στις 13 Ιουλίου, ζητώντας του ενημέρωση ως προς τις ενέργειές του για συμμόρφωση με τη νομιμότητα. Ο Γενικός Εισαγγελέας, στην εκτενή και εμπεριστατωμένη απάντησή του, έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, με βάση τα ενώπιόν του στοιχεία, θεωρεί ότι τίθεται θέμα παραβίασης των προνοιών του Περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(I)/2014), του περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών Νόμου (Ν.200(I)/2011) και ενδεχομένως της συνταγματικά καθιερωμένης αρχής της ισότητας.

Ως εκ τούτου, η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι όπως ο Υπουργός Οικονομικών υποβάλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για ακύρωση της Απόφασής του για δωρεάν παραχώρηση μετοχών, αφού, πέραν της παραβίασης αριθμού νομοθεσιών και ενδεχομένως του ίδιου του Συντάγματος, είναι προβληματική και βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της ΣΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα