Προειδοποιούν Ακιντζί για «κώδικα ηθικής» - Πιθανή νέα αναβολή των «εκλογών»

Η Güneş (28.04.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Προειδοποίηση προς τον Ακιντζί», στεγάζει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του κορωνοϊού και είναι γι’ αυτό, όπως είπε, που η «βουλή» του αποσχιστικού καθεστώτος αποφάσισε την αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για 6 μήνες, καθώς επίσης και την «παράταση της θητείας του προέδρου» για την ίδια περίοδο. «Ωστόσο, αν υπάρχει πρόεδρος σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο, θα πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τον

κώδικα ηθικής», υποστήριξε ο Σανέρ, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών. 

 

 

Μιλώντας τηλεφωνικώς σε πρόγραμμα στον παράνομο Bayrak, ο Σανερ υποστήριξε επίσης ότι η διασφάλιση της υγείας του «λαού» καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στα κατεχόμενα, είναι προτεραιότητα για το κόμμα του.

 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα για νέα παράταση για ακόμη 6 μήνες για τη διεξαγωγή των «προεδρικών εκλογών», ο Σανέρ ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, εκτός και αν συντρέχουν και πάλι λόγοι που απειλούν τη δημόσια υγεία.

 

«Όμως, τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με τα μέτρα που λάβαμε για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Επομένως η θέση μας δεν θα είναι υπέρ μιας νέας αναβολής. Αν υπάρχει όμως απειλή για την υγεία, το UBP θα αξιολογήσει τις δυναμικές και θα αποφασίσει. Είναι πολύ νωρίς να συζητούμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

 

Ατάογλου: «Ενδέχεται να υπάρξει νέα αναβολή των εκλογών»

 

Η Kıbrıs (28.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, αξιολογώντας σε δηλώσεις του τις συζητήσεις στα κατεχόμενα σχετικά με την παράταση της «θητείας» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα αναβολή για τις «προεδρικές εκλογές» που αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Ατάογλου, σε περίπτωση που «αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου ο πρόεδρος της βουλής, τότε πρέπει μέσα σε περίοδο 45 ημερών να πάνε σε εκλογές, αλλά σε αυτή την περίοδο, αυτό δεν συνάδει με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα