Ανάλυση: Τα τουρκικά drones ανοίγουν τον δρόμο για την ήττα του Χάφταρ

Η δήλωση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι έχει τη «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη και ότι θα συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης, έγινε κάτω από το βάρος των τελευταίων εξελίξεων που σημειώθηκαν στο πεδίο της μάχης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Aljazeera παρά τις επιθέσεις που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα ο ισχυρός άντρας της Λιβύης

εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), τον τελευταίο μήνα χάνει έδαφος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή των ισορροπιών στην εμπόλεμη ζώνη ήταν η ανάμιξη της Τουρκίας και συγκεκριμένα η είσοδος των τουρκικών drones, τα οποία αναχαίτισαν με επιτυχία την επίθεση του Χάφταρ.  

Τέσσερις μήνες μετά την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, οι άμεσες συνέπειες της γίνονται τώρα αντιληπτές στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον Mohamed Buisier, πολιτικό αναλυτή και πρώην σύμβουλο του Χάφταρ, «μετά τη συμφωνία, η Τούρκοι άρχισαν να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις της GNA για να δημιουργήσουν μια ισορροπία. Οι δυνάμεις αυτές σήμερα είναι πολύ διαφορετικές σε επίπεδο δυνατοτήτων, σχεδιασμού και στρατηγικής».

Ενώ τόσο η Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας όσο και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) συμφώνησαν ότι θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, στην πραγματικότητα οι μάχες συνεχίστηκαν με την GNA να εξαπολύει στρατιωτική επίθεση στα τέλη του Μαρτίου.

Η σφοδρή επίθεση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συνοδεύτηκε από τις εναέριες επιθέσεις από τα τουρκικά drones, τα οποία στόχευαν αδιάκοπα τις γραμμές εφοδιασμού των δυνάμεων εδάφους του Χάφταρ.

Στις 14 Απριλίου, οι δυνάμεις της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με τη στήριξη που είχαν από αέρος ανακατάλαβαν μέσα σε λίγες ώρες περιοχές κομβικής σημασίας στη δυτική ακτή της χώρας, ανατρέποντας την εδαφική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Τώρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ελέγχει ολόκληρη τη δυτική πλευρά της χώρας, από τα σύνορα με  την Τυνησία μέχρι την πόλη Abu Grein.

Παράλληλα, άρχισε μια επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης Tarhouna, του μεγαλύτερου οχυρού του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη.

Η πόλη αυτή αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων αλλά και το κέντρο ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Χάφταρ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βάλλεται από τον στρατό της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.  

Ειδικοί παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης από τον Χάφταρ έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα να προσπαθεί πολιτικά και στρατιωτικά να διατηρήσει τη θέση του στην ανατολική Λιβύη.

Υπενθυμίζεται σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε ότι «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA. Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Στις 23 Απριλίου, ο Χάφταρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ. Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας «συνταγματικής διακήρυξης» που θα διέπει τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα