Επίδομα ανεργίας θα λαμβάνουν Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

Η Yeni Düzen (28.04.20) γράφει ότι ορισμένοι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας δεν έλαβαν μισθό εδώ και τρεις εβδομάδες επειδή δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών.

 

 

Τα άτομα αυτά διοργάνωσαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την «συνεργατική τράπεζα» (Koop Bank). Οι διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν ότι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους είναι από

τον «νότο», ότι δεν πήραν μισθό εδώ και ένα μήνα και ότι θυματοποιήθηκαν.

 

Αξιωματούχος της τράπεζας ανέφερε στους διαμαρτυρόμενους ότι το πρόβλημά τους θα επιλυθεί και ότι κατόπιν τούτου πρέπει να κινητοποιηθούν οι συντεχνίες Dev-İş και Türk-Sen. Είπε ότι πρώρα θα ανοιχθεί λογαριασμός στα άτομα αυτά, τα οποία κάλεσε να εισέλθουν στην τράπεζα σε τριάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Η συντεχνία Dev-İş ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα που αφορά τις πληρωμές των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές σχετιζόταν με την μεταφορά των χρημάτων ανάμεσα στις τράπεζες και ότι έχει επιλυθεί με την έννοια ότι μπορούν να επωφελούνται του επιδόματος ανεργίας. «Σε αυτό το πλαίσιο οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στο νότιο τμήμα της Κύπρου πρέπει να ανοίξουν ατομικά λογαριασμό σε ένα από τα υποκαταστήματα της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας», αναφέρεται στην δήλωση της συντεχνίας, η οποία εξηγεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να της αποστέλλουν το πιστοποιητικό που θα λάβουν ότι έχουν ανοίξει λογαριασμό.

 

«Όταν φτάσουν αυτές οι πληροφορίες στην συντεχνία μας, στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας θα στέλλονται στο Υπουργείο Εργασίας στην νότια Κύπρο και οι πληρωμές θα γίνονται εκ μέρους της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι η συντεχνία θα παραλαμβάνει πιστοποιητικά και από όσους έχουν δικαίωμα σύνταξης από τις ελεύθερες περιοχές. 

 

Χάρις στην Τουρκία δόθηκε βοήθεια από την ΕΕ στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται δημοσίευμα

 

Η Kıbrıs (28.04.20) γράφει ότι βοήθεια 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό από την συνολική βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση του κορωνοϊού δόθηκε ήδη στους Τουρκοκύπριους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της UNDP. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η βοήθεια από την ΕΕ προς την «ΤΔΒΚ» δόθηκε χάρις στην Τουρκία.  Υποστηρίζει επίσης ότι ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ βοήθησαν μιαν άλλη «χώρα», όπως χαρακτηρίζονται τα κατεχόμενα, την ώρα που δεν προσφέρουν βοήθεια η μία στην άλλη.

 

Σημειώνοντας ότι απαγορεύεται διεθνώς αλλά και στην Τουρκία η εξαγωγή μασκών που συμπεριλαμβάνονταν στο ιατρικό υλικό που παρέλαβε το καθεστώς, η εφημερίδα αναφέρει ότι η πηγή της υποστήριξε ότι επειδή η ΕΕ δεν είχε την δυνατότητα να πάρει από άλλην χώρα ιατρικό υλικό, πήρε από την Τουρκία τις μάσκες που έστειλε ως βοήθεια στα κατεχόμενα.

 

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία επέτρεψε την εξαγωγή του ιατρικού υλικού της ΕΕ από τα λιμάνια της επειδή επρόκειτο να σταλεί στα κατεχόμενα, παρά το γεγονός ότι το υλικό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα προϊόντα η εξαγωγή των οποίων απαγορεύεται.  Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η Τουρκία έστειλε ιατρική βοήθεια στην «ΤΔΒΚ», την Βρετανία και άλλες

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Επιστολή 1525 Τουρκοκυπρίων προς Αναστασιάδη - Ζητούν μισθούς Μαρτίου

 

Κατεχόμενα: Σχεδιάζουν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα