Κατεχόμενα: Σχεδιάζουν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου

Η Kıbrıs (28.04.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και «αντιπρόεδρος» της παράνομης «κυβέρνησης», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι από τις 4 Μαΐου σχεδιάζουν το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές λόγω του Covid-19. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν τελευταίοι οι χώροι που υπάρχει κατ’ ιδίαν επαφή,

όπως τα κουρεία και τα εστιατόρια.

 

«Στόχος μας είναι πρώτα να ανοίξουμε με ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος. Δηλαδή, σχεδιάζουμε να είμαστε κλειστοί για το εξωτερικό και να ανοίξουμε στο εσωτερικό», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι στις 29 Απριλίου θα συζητηθεί στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο σταδιακού ανοίγματος των επιχειρήσεων που επεξεργάστηκαν τα λεγόμενα υπουργεία οικονομίας και ενέργειας, υγείας και εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Είπε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το «υπουργικό συμβούλιο» θα λάβει τις αποφάσεις του με ορισμένες αλλαγές και προσθήκες.  Σημείωσε και τα εξής:

 

«Προγραμματίζουμε το σταδιακό άνοιγμα από τις 4 Μαΐου αρχίζοντας από συγκεκριμένους τομείς και στο πλαίσιο κάποιων κανόνων. Προγραμματίζουμε να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις σε μερικά στάδια. Στις 29 Απριλίου θα διαμορφωθεί η απόφαση. Υπολογίζω ότι το πρώτο κύμα του ανοίγματος θα εφαρμοστεί στις 4 Μάιου».

 

Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, οι επισκέψεις από το εξωτερικό θα αρχίσουν στο τελευταίο στάδιο και θα υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες. Υπενθύμισε ότι οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα με περιορισμούς και σημείωσε ότι στο τελευταίο στάδιο θα κάνουν το άνοιγμα που αφορά την έλευση στα κατεχόμενα ατόμων που διαμένουν εκεί αλλά δεν είναι «πολίτες» του καθεστώτος.

 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο Όζερσαϊ είπε ότι αυτό θα γίνει στο τελευταίο στάδιο στο πλαίσιο των προτάσεων που θα υποβάλει το «υπουργείο» υγείας στο «υπουργικό συμβούλιο».

 

Εξήλθαν 56 χιλιάδες άτομα από τα κατεχόμενα από τις 9 Μαρτίου, λέει ο Τατάρ

 

Η Kıbrıs (28.04.20) γράφει ότι λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι μετά τις 4 Μαΐου μπορεί να υπάρξουν κάποια ανοίγματα σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό, ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν στην «κυβέρνηση» από τα επιστημονικά συμβούλια που συστήθηκαν. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τα μέλη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων της λεγόμενης ένωσης δήμων στην παρουσία του «υπουργού» οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι τρεις «υπουργοί» εργάζονται για το θέμα και έλαβαν και τις εισηγήσεις τους και πρόσθεσε ότι τα σχολεία και οι «κρατικές» υπηρεσίες θα ανοίξουν στο τελευταίο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων. Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

 

«[...] Ως μια πολύ μικρή χώρα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση καλύτερα. Όταν κοιτάξουμε τους αριθμούς, γίνεται αντιληπτό ότι μπορέσαμε να την θέσουμε υπό έλεγχο εντός των συνόρων μας. Όταν κοιτάξουμε τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, φαίνεται σαν να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όμως δεν πρέπει να παρατήσουμε τα μέτρα. […]»

 

Αναφερόμενος σε στοιχεία του λεγόμενου «τμήματος μετανάστευσης», ο Τατάρ είπε ότι από τις 9 Μαρτίου εξήλθαν από τα κατεχόμενα 56 χιλιάδες άτομα και εισήλθαν 13 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Τατάρ, από την εν λόγω ημερομηνία υπήρξε μια μείωση της τάξης του 10% στον πληθυσμό που διαμένει στα κατεχόμενα. «Αυτό είναι σημαντικό και από την άποψη των υπηρεσιών που προσφέρετε εσείς, διότι θα μειωθούν αριθμητικά οι υπηρεσίες», είπε απευθυνόμενος στους «δημάρχους». 

 

Εκατοντάδες παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα κατεχόμενα την τελευταία εβδομάδα

 

Η Diyalog (28.04.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από τη λεγόμενη αστυνομία, σε ελέγχους που έγιναν την τελευταία εβδομάδα (20-27 Απριλίου), καταγγέλθηκαν συνολικά 447 άτομα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 284 άτομα καταγγέλθηκαν για παραβίαση της μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ενώ άλλα 163 άτομα καταγγέλθηκαν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00. Επιπλέον καταγγελίες έγιναν και για 4 υποστατικά που παρέμειναν ανοικτά παρά την απαγόρευση, αλλά και σε 17 άτομα που κυκλοφορούσαν χωρίς να φέρουν προστατευτική μάσκα.

 

Επιπλέον, σε ελέγχους που διενήργησε προχθές η λεγόμενη αστυνομία, καταγγέλθηκαν 31 άτομα για παραβίαση της μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, 22 άτομα για παραβίαση της απαγόρευσης το βράδυ και 5 άτομα επειδή δεν έφεραν μάσκα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα