Μπόρις Τζόνσον: Αύξηση μαχητικών Typhoon σε RAF Κύπρου λόγω Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί επισήμως η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ε.Ε να μην έχει εκφράσει έντονη θέση για την Ρωσο-ουκρανική κρίση ωστόσο το έδαφος της φαίνεται χρησιμοποιείται μέσω των Βρετανικών Βάσεων ως μέρος των ευρύτερων επιχειρήσεων προετοιμασίας για τυχών κλιμάκωση της έντασης.

Το ζήτημα αναδεικνείει το ukdefencejournal.org.uκ σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Η Βρετανία αναπτύσσει περισσότερα μαχητικά στην Κύπρο εν μέσω εντάσεων στη Ρωσία».

The UK will

be increasing the number of Typhoon fighter jets deployed to Cyprus as part of efforts to deter Russia, the Prime Minister has announced.https://t.co/NYI6WguTco

— UK Defence Journal (@UKDefJournal) February 11, 2022

Το δημοσίευμα επικαλειται δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπρόρις Τζόνσον κατά την χθεσινή κοινή  συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι συμφώνησε με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ «ένα πακέτο υποστήριξης» για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεισφοράς της Βρετανίας στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας. Η Βρετανία θα «διπλασίαζε την παρουσία» των στρατευμάτων στην Εσθονία, είπε ο Τζόνσον, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει 900 στρατιώτες σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που ηγείται.

Η RAF, είπε, θα βοηθήσει στην παροχή «αεροαστυνόμευσης στη Ρουμανία, αυξάνοντας τον αριθμό των Typhoon που αναπτύσσουμε εκτός Κύπρου» και το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό T45 και το υπεράκτιο περιπολικό πλοίο HMS Trent στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση του BBC, ο Τζόνσον επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι πρόθυμο να παράσχει όπλα για να υποστηρίξει οποιαδήποτε ουκρανική εξέγερση εάν η Ρωσία εισβάλει, λέγοντας: «Είναι πιθανό, δεν θέλω να το αποκλείσω».

 

Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε, αλλά πρέπει να σας πω ότι, ξέρετε, οι Ουκρανοί είναι καλά προετοιμασμένοι. Υπάρχουν πράγματα που τους προσφέραμε και στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να χρειάζονται γιατί πιστεύουν ότι τα έχουν ήδη σε αρκετό αριθμό».

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία έδωσε 2.000 ελαφριά αντιαρματικά όπλα στον στρατό της Ουκρανίας, για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Στο ερώτημα «Γιατί Κύπρος;» το Uk Defence Journal σημειώνει

Στην Κύπρο βρίσκεται η RAF Ακρωτήρι. Η RAF Ακρωτήρι είναι η έδρα της Μονάδας Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κύπρου, η οποία παρέχει «κοινή υποστήριξη στις Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο και σε επιχειρήσεις στην περιοχή για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου» .

Η RAF Ακρωτήρι είναι μια εξαιρετικά πολυσύχναστη βάση που υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή καθώς και την υποστήριξη των Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο. Χρησιμοποιείται ως βάση στήριξης προς τα εμπρός για υπερπόντιες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για γρήγορη εκπαίδευση με τζετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα