Η παγωμένη λίμνη στο Αλμυρολίβαδο..ένας κυπριακός «κρυμμένος» παράδεισος

Όσο ψάχνει κανείς ανακαλύπτει. Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτουν κρυμμένα ή καλύτερα όχι και τόσο γνωστά σημεία της κυπριακής φύσης.

Χειμώνας ή καλοκαίρι, άνοιξη ή φθινόπωρο η Κύπρος είναι μια χώρα που συνδυάζει τα πάντα σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Γι’ αυτό αρκετοί επιλέγουν να πραγματοποιούν εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να ανακαλύψουν ολοένα και περισσότερα ανεξερεύνητα τοπία του τόπου μας.

Η λίμνη

στο Αλμυρολίβαδο μέσα από τον φακό του Bora Markovic Photography μας προ(σ)καλεί να την επισκεφθούμε.

Όπως γράφει το bigcyprus, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους συναντάμε δυο σπάνιους φυσικούς οικότοπους, οι οποίοι προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς είναι μοναδικοί στο είδος τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς συναντάμε τους τυρφώνες, που δεν είναι τίποτα άλλο από υπολείμματα φυτών που δεν σαπίζουν στο νερό.

Οι τυρφώνες συναντώνται σε περιοχές με υγρά λιβάδια και αναπτύσσονται σε κοιλότητες που πλημμυρίζουν στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά παραμένουν λασπωμένες και υγρές το καλοκαίρι. Μια τέτοια περιοχή είναι και το Αλμυρολίβαδο στην περιοχή του Τροόδους, ενώ η δεύτερη είναι το Λιβάδι του Ππασιά.

Σε αυτές τις περιοχές συναντάμε σημαντικά απειλούμενα ενδημικά φυτά, ανάμεσα σε αυτά και τον τυρφώνα, που έχει μεγάλη επιστημονική αξία, καθώς κρύβει την ιστορική εξέλιξη της βλάστησης του Τροόδους, που ακόμη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι τυρφώνες είναι περιφραγμένη και οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδρομή για να μπορέσουν να τους δουν.

Για να φτάσετε στο Αλμυρολίβαδο ακολουθήστε το δρόμο Κακοπετριάς – Τρόοδους, 7,5 χλμ από Καρβουνά και 2,5 χλμ πριν την Πλατεία Τροόδους, σε πάροδο στα αριστερά, λίγο πριν το Λιβάδι του Ππασιά.

Διαβάστε επίσης: Το (instagramικο) ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του

Keywords
Τυχαία Θέματα