Ανεπιτυχής η γεώτρηση στην ΑΟΖ του Λιβάνου - Δεν βρέθηκε εμπορικό κοίτασμα

«Η γεώτρηση στις ακτές του Λιβάνου έχει δείξει ίχνη αερίου, αλλά δεν υπάρχουν εμπορικά βιώσιμα αποθέματα», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Ρέιμοντ Γκάτζαρ.

«Τα αρχικά αποτελέσματα γεώτρησης έδειξαν την παρουσία αερίου σε διαφορετικά βάθη στα γεωλογικά στρώματα  του μπλοκ 4», είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Αλλά περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη της γεώτρησης από το γεωτρύπανο   Tungsten Explore «δεν υπήρχε δεξαμενή φυσικού αερίου, δεν βρέθηκε εμπορική δεξαμενή», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί

ότι η προσδοκία ήταν μεγάλη στο Λίβανο για τα αποτελέσματα της εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου, με πολλούς να ελπίζουν ότι μια σημαντική ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας που επιβαρύνεται με το χρέος.

Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από ενεργειακούς γίγαντες Total, Eni και Novatek έλανε άδεια για δύο από τα 10 μπλοκ εξερεύνησης του Λιβάνου το 2018 - το μπλοκ 4 και το μπλοκ 9 κοντά στο ισραηλινό θαλάσσιο σύνορο.

Το γεωτρύπανο  Tungsten Explore της ENI/TOTΑL ήταν αυτό που κανονικά θα ερχόταν μετά στην Κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση στον στόχο κρόνο του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ, ωστόσο η γεώτρηση παίρνει παράταση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα