Τα σενάρια για την ελληνική κρίση

Στο δεύτερο πακέτο δανεισμού που φαίνεται πως δρομολογείται για την Ελλάδα αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα του σημερινού τύπου με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως: "Νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα", "Ελληνικό χρέος: συμβιβασμός εν όψει", "Η Γερμανία αποδέχεται τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα".

Στα δημοσιεύματα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιθανή μείωση του ΦΠΑ που εξετάζεται στην Αθήνα,
καθώς και στα νέα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μεγάλο νέο σχέδιο βοήθειας προγραμματίζεται για την Ελλάδα" η International Herald Tribune (IHT) μιλάει για "νέο" δάνειο ύψους 60 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη Landon Thomas Jr, στόχος είναι να στραφεί το επίκεντρο προσοχής από την αναδιάρθρωση στην ανάπτυξη.

Αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια θα είναι, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των φόρων, από την "πολιορκημένη" ελληνική κυβέρνηση.

Η συμφωνία για μία νέα βοήθεια βάζει στο περιθώριο τη συζήτηση περί μίας "ήπιας" ή "σκληρής" αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο νέο σχέδιο δανεισμού προβλέπεται και συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, για μία διακράτηση των ομολόγων ή επιμήκυνση των δανείων.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει η ΙΗΤ, θα δοθεί στην Ελλάδα διάστημα δύο επιπλέον ετών, ώστε μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.

Στο ίδιο πλαίσιο οι εκτεθειμένες τράπεζες στο ελληνικό χρέος θα αποφύγουν το λεγόμενο "κούρεμα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν ασκήσει το τελευταίο διάστημα πιέσεις για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα γύρω από το νέο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να ανακουφιστεί η ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας είχαν επιπτώσεις στην οικονομία με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι.

Ο συντάκτης αναφέρεται επίσης στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό --60 δις ευρώ από την έναρξη της κρίσης-- η οποία αυξήθηκε ειδικά την προηγούμενη Πέμπτη ύστερα από σχόλια Ελληνίδας πολιτικού περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παραθέτει επίσης, την άποψη του κ. Μανωλόπουλου, διευθυντή hedge fund με έδρα την Αθήνα και τη Γενεύη, ο οποίος σημειώνει η κατάσταση του χρέους έναντι του ΑΕΠ επιδεινώνεται κι ότι "η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της".

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί μόνο 60 αλλά 100 δις ευρώ προκειμένου να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Η λεγόμενη "κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις" απασχολεί επίσης τον συντάκτη, ο οποίος εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων.

Στις "άμεσες θετικές συνέπειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ" αναφέρεται η οικονομική Les Echos που έχει
Keywords
Τυχαία Θέματα