"Το Κόσοβο θα πρέπει να χωριστεί"

Τη θέση ότι το Κόσοβο θα πρέπει να χωριστεί μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην εβδομαδιαία επιθεώρηση ΝΙΝ του Βελιγραδίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, αφού επισήμανε ότι "η υπεράσπιση του Κοσόβου μέσω πολέμου δεν ήταν επιτυχής", δήλωσε πως ο ίδιος μιλά για "διαχωρισμό προτού να είναι πολύ αργά".

Ο κ. Ντάτσιτς, το κόμμα του οποίου ήταν στην εξουσία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, είπε ακόμη ότι η Σερβία "έκανε
λάθος, όταν δεν κάθισε να συζητήσει το Κόσοβο με την Αλβανία, καθώς ο διαχωρισμός του μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική".

Ο Σέρβος πολιτικός εκτιμά ότι "η Σερβία δεν θα έπρεπε να είχε αναγνωρίσει κανέναν άλλο ως συνομιλητή πλην της Αλβανίας" και αναρωτιέται εάν "είναι άραγε κάποιος τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι το Κόσοβο μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κράτος".

Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, εν τέλει, το Κόσοβο θα ενταχθεί στην Αλβανία, όπως και η σερβική οντότητα της Βοσνίας, η Σερβική Δημοκρατία, θα ενταχθεί στη Σερβία.

"Εάν αύριο, η Σερβική Δημοκρατία αποφασίσει, με δημοψήφισμα να αποσχιστεί, τι θα γίνει; Θα καταστεί ένα ανεξάρτητο κράτος ή θα αποφασίσει να ενωθεί με τη Σερβία;", δήλωσε ο Σέρβος υπουργός, ο οποίος θεωρεί φυσιολογική την τελευταία προοπτική, καθώς "είναι φυσιολογικό, αφού είμαστε ο ίδιος λαός".

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: "Μήπως είναι άραγε διαφορετικοί Αλβανοί αυτοί που ζουν στην Πρίστινα και αυτοί που ζουν στα Τίρανα; Μιλούν σ' εμάς για ένα πολυεθνοτικό Κόσοβο; Ο λαός μας δεν χρειάζεται παραμύθια περί μιας πολυεθνοτικής ζωής".

Ερωτηθείς, εάν θα ήταν ευκολότερη η διαίρεση του Κοσόβου, εάν αναμειγνύονταν η Σερβία και η Αλβανία και όχι η Σερβία και οι αρχές στην Πρίστινα, ο κ. Ντάτσιτς απάντησε ότι οι Αλβανοί στο Κόσοβο αποτελούν εθνική μειονότητα της Αλβανίας.

"Κάποιοι θα πουν πως αυτές είναι απόψεις του 19ου αιώνα. Ίσως και να είναι, αλλά είναι επίσης και ιδέες που εφαρμόστηκαν από Σλοβένους και Κροάτες, καθώς και από τους Μαυροβούνιους", ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς στη ΝΙΝ.

Ο ίδιος σημείωσε πως με τη δημοσιοποίηση αυτών των ιδεών του δεν επιδιώκει να κερδίσει "πόντους στην πολιτική", ενώ σε ό,τι αφορά τον απευθείας διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες εκτίμησε πως το μέγιστο που θα μπορούσε να αποφέρει είναι "κάποιου είδους ειδικής αυτονομίας για τους Σέρβους του βορρά".
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το Κόσοβο,to kosovo