Απαγορεύεται να... οδηγούν οι γυναίκες

Μία γυναίκα στη Σαουδική Αραβία υπέβαλε μήνυση κατά του σοφέρ της για βιασμό, τη στιγμή που ενισχύεται η εκστρατεία στη χώρα υπέρ το δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητο, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Okaz, η επιχειρηματίας, το όνομα της οποία δεν δημοσιεύεται, δήλωσε ότι ο σοφέρ της εκμεταλλεύθηκε τη διέλευσή τους από τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μεντίνα για να σταματήσει το αυτοκίνητο και να την βιάσει υπό την απειλή περιστρόφου.

Ο οδηγός τους αυτοκινήτου, η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, συνελήφθη.

Το περιστατικό συμπίπτει με την εκστρατεία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης που ισχύει για τις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο στη Σαουδική Αραβία. Ακτιβίστριες κάλεσαν τις γυναίκες να πάρουν στα χέρια το τιμόνι του αυτοκινήτου στις 17 Ιουνίου.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απελευθέρωσαν με την καταβολή εγγύησης την Μάναλ αλ-Σαρίφ, μία νεαρή που συνελήφθη εδώ και δέκα ημέρες επειδή αψήφησε την απαγόρευση.

Η Μάναλ αλ-Σαρίφ, μία 32χρονη σύμβουλος ασφάλειας της Πληροφορικής συνελήφθη στις 22 Μαΐου αφού οδήγησε το αυτοκίνητό της και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο Youtube που την έδειχνε να οδηγεί.

Διαζευγμένη και μητέρα ενός μικρού αγοριού πέντε ετών, εξηγούσε στο βίντεο ότι οι μετακινήσεις της ήταν ορισμένες φορές εφιάλτης.

Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολήσουν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών μελών της οικογενείας τους.

Αίτημα για την απελευθέρωση της Μάναλ αλ Σαρίφ, η οποία απευθυνόταν στο βασιλιά Αμπντάλα, συγκέντρωσε 3.345 υπογραφές. Οι υπογράφοντες ζήτησαν από τον σαουδάραβα μονάρχη "να λάβει σαφή απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν".

Περισσότερα από 24.000 άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μάναλ αλ-Σαρίφ μέσω του Facebook.

Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι κανείς νόμος δεν απαγορεύει στη Σαουδική Αραβία στις γυναίκες να οδηγούν, αφού η απαγόρευση βασίζεται σε σχετική φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα), η οποία εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, η νομοθεσία της οποίας βασίζεται σε μία δογματική ερμηνεία του Ισλάμ που προβλέπει τον διαχωρισμό των δύο φύλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα