Ο Μλάντιτς ενώπιον του Δικαστηρίου

ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η πρώτη εμφάνιση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα.

Ο 69χρονος Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη
στις 26 Μαΐου στη Σερβία αφού διέφευγε επί 16 χρόνια, μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στα κρατητήρια του ΔΠΔ στη Χάγη μετά την άφιξή του αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ.

Ο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).
Η πρέσβης της Βοσνίας επισκέφθηκε το Μλάντιτς
Τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάνιτς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Σεβένινγκεν της Χάγης επισκέφθηκε η πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ολλανδία, Σιντράν Καμίσαλιτς.

"Τον συνάντησα, τον ενημέρωσα για την πρεσβεία της Βοσνίας στην Ολλανδία και του προσέφερα βοήθεια, εάν χρειάζεται κάτι", δήλωσε η επικεφαλής της βοσνιακής διπλωματικής αποστολής στην Ολλανδία, στην ομοσπονδιακή τηλεόραση της Βοσνίας.

Η κ. Καμίσαλιτς χαρακτήρισε καλή την κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς, σημειώνοντας: "Φαίνεται αρκετά καλά, σε καλή κατάσταση υγείας, συγκεντρωμένος και λογικός και σίγουρα έχει καταλάβει πλήρως αυτά που του ειπώθηκαν".

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου και γενοκτονία (περίπτωση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα), συνελήφθη στη Σερβία στις 26 Μαΐου και μεταφέρθηκε χθες στις φυλακές της Χάγης.

Νέα εκδοχή του κατηγορητηρίου
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρουσίασε μια νέα εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην στρατιωτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, η οποία περιλαμβάνει 11 κατηγορίες, αντί για 15.

"Σήμερα καταθέσαμε ένα τροποποιημένο κατηγορητήριο εναντίον του Ράτκο Μλάντιτς", δήλωσε ο εισαγγελέας Σερζ Μπράμερτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΠΔ.

Ο 69χρονος Μλάντιτς θα λογοδοτήσει για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, καθώς και για διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορούνταν αρχικά για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, κατηγορείται πλέον για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο εισαγγελέας δήλωσε ακόμη ότι η υγεία του Μλάντιτς αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, όμως το δικαστήριο αντιμετω
Keywords
Τυχαία Θέματα