Τζόκοβιτς: “Τρελή η απόφαση αποκλεισμού των Ρώσων από το Wimbledon”

O No1 στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε θέση σχετικά με την απόφαση του Wimbledon να απαγορεύσει τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων παικτών, κάτι που οι διοργανωτές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης (20/4).

Ο Σέρβος υπερασπιστής του τίτλου στο Λονδρέζικο Slam διαφώνησε με έντονο τρόπο σε αυτή την απόφαση:

“Πάντα θα καταδικάζω τον πόλεμο, επειδή

είμαι ο ίδιος παιδί του πολέμου. Αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω την απόφαση των διοργανωτών, νομίζω ότι είναι τρελή.

Οι παίκτες του τένις, οι αθλητές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει. Όταν η πολιτική παρεμβαίνει στον αθλητισμό, δεν είναι ποτέ καλό.”

Τόσο η ATP, όσο και η WTA εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο θέμα αυτό.

Αναλυτικά η δήλωση της WTA:

WTA:

Η WTA καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες που έγιναν από τη Ρωσία και την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ανθρωπιστική βοήθεια για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέσω του Tennis Plays for Peace.  

 Είμαστε, ωστόσο, πολύ απογοητευμένοι με τη σημερινή ανακοίνωση της AELTC και της LTA να απαγορεύσουν σε μεμονωμένους αθλητές που είναι από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν στα επερχόμενα τουρνουά στο χόρτο του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Μια θεμελιώδης αρχή της WTA είναι ότι μεμονωμένοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν σε επαγγελματικούς αγώνες τένις βάσει αξίας και χωρίς καμία μορφή διάκρισης. Αυτή η αρχή ορίζεται ρητά στους κανόνες μας και έχει συμφωνηθεί τόσο από την AELTC όσο και από την LTA. Οι απαγορεύσεις κατά των διακρίσεων εκφράζονται επίσης ξεκάθαρα στους δικούς τους κανόνες και στους κανόνες του Grand Slam.  

Όπως έχει δηλώσει με συνέπεια η WTA, οι μεμονωμένοι αθλητές δεν θα πρέπει να τιμωρούνται ή να εμποδίζονται να αγωνιστούν λόγω της καταγωγής τους ή των αποφάσεων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Οι διακρίσεις και η απόφαση να επικεντρωθούν τέτοιες απαγορεύσεις εναντίον αθλητών που αγωνίζονται μόνοι τους ως άτομα, δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε δικαιολογημένες.  

Η WTA θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της για να απορρίψει τις διακρίσεις και να διασφαλίσει ότι όλοι οι αθλητές θα μπορούν να αγωνιστούν στα τουρνουά μας, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να το κάνουν, μια θέση που μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση μοιράζεται σε όλο το επαγγελματικό τένις. Η WTA θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματά της και τις ενέργειες που μπορεί να ληφθούν σχετικά με αυτές τις αποφάσεις. 

Το Wimbledon πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 27 Ιουνίου με 10 Ιουλίου.

Δανάη Μασκαλέρη

The post Τζόκοβιτς: “Τρελή η απόφαση αποκλεισμού των Ρώσων από το Wimbledon” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα