Σβιτολίνα: “Η σιωπή είναι προδοσία”

Η Ελίνα Σβιτολίνα στάθηκε υπέρ της ιστορικής απόφασης του Wilmbledon στο να απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών εφόσον αυτοί δεν μιλούν ανοιχτά ενάντια στο ρώσικο καθεστώς. 

Η ίδια μαζί με την Μάρτ Κόστιουκ και τον Σέργκι Στακόφσκι τονίζουν σε ανάρτησή τους στα social media ότι “έρχεται κάποια στιγμή που η σιωπή είναι προδοσία”, καθώς πιστεύουν ότι οι αθλητές που δεν καταγγέλλουν τη ρώσικη κυβέρνηση δεν πρέπει να αγωνίζονται

σε διεθνείς διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των Wimbledon, αλλά και τα τουρνουά των ATP, WTA και ITF

Τη Μ. Τετάρτη (20/4) το All England Club ανακοίνωσε την απαγόρευση της συμμετοχής σε Ρώσους και Λευκορώσους όχι μόνο από το Wimbledon, αλλά και από όλα τα τουρνουά στην grass-season που θα φιλοξενηθούν στη Μ. Βρετανία για το 2022.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο με το Wimbledon να κρατά μια πιο σκληρή στάση από τα υπόλοιπα διοικητικά όργανα (ATP, WTA, ITF). 

Ήδη έχει υπάρξει αντίδραση υπέρ των παικτών από ATP και WTA, ενώ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στάθηκε απέναντι στην απόφαση αυτή με δηλώσεις του από το Βελιγράδι. 

Ωστόσο, το ουκρανικό τρίο Σβιτολίνα, Κόστιουκ και Στακόφσκι με ανάρτησή τους την Μ. Τετάρτη, τόνισαν ότι αν οι παίκτες δεν καταγγείλουν τη ρώσική κυβέρνηση τότε δεν θα πρέπει να τους επιτραπεί να αγωνιστούν σε οποιοδήποτε άθλημα σε διεθνές επίπεδο.

“Παρατηρήσαμε ότι ορισμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι παίκτες κάποια στιγμή ανέφεραν αόριστα τον πόλεμο, αλλά ποτέ δεν δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία και η Λετκορωσία τον ξεκίνησαν στο έδαφος της Ουκρανίας.”

“Η ίδια σιωπή, όσων επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση είναι αφόρητη, καθώς οδηγεί στη συνέχιση των δολοφονιών στην πατρίδα μας.”, ανέφερε η ανάρτηση. 

“Απαιτούμε από τις WTA, ATP και ITF να διασφαλίσουν ότι οι παίκτες που εκπροσωπούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να απαντούν στις ακόλουθες ερωτήσεις: 

Υποστηρίζετε την εισβολή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας και ως αποτέλεσμα αυτού, τον πόλεμο που ξεκίνησε από αυτές τις χώρες;”Υποστηρίζετε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Ουκρανία;Υποστηρίζετε το καθεστώς του Πούτιν (Πρόεδρος Ρωσίας) και του Λουκασένκο (Πρόεδρος Λευκορωσίας); 

“Αν ισχύουν όλα αυτά απαιτούμε να αποκλείσουμε και να απαγορεύσουμε σε αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση, όπως έχει κάνει ήδη το Wimbledon.”

“Έρχεται η ώρα που η σιωπή είναι προδοσία κι αυτή η ώρα είναι τώρα.” καταλήγει η ανακοίνωση. 

pic.twitter.com/UK04g8OOh9

— Elina Monfils (@ElinaSvitolina) April 20, 2022

Η Σβιτολίνα μίλησε επίσης και στο BBC Radio 5, εξηγώντας ότι όσοι μιλούν εναντίον του Πούτιν θα πρέπει να αγωνιστούν, αλλά αν σιωπούν θα πρέπει να αποκλειστούν. 

“Δεν θέλουμε να απαγορευτούν εντελώς.”, είπε η Νο25 του κόσμου. 

“Αν οι παίκτες δεν μιλήσουν εναντίον της ρώσικης κυβέρνησης τότε είναι σωστό να τους απαγορεύσουμε να αγωνίζονται. Θέλουμε απλώς να μιλήσουν αν είναι μαζί μας ή με τη ρώσικη κυβέρνηση. Αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό σημείο.”

The post Σβιτολίνα: “Η σιωπή είναι προδοσία” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα