Ο Ηλ. Κικίλιας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Ηλίας Κικίλιας, πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, μίλησε στις 24/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Απ' ότι γνωρίζω, αυτό το πρόγραμμα το οποίο εσείς εκπονήσατε, ήταν ένα από τα κομβικά σημεία της τριμερούς διακυβέρνησης με στήριξη πολιτική ακόμα και από την τρόικα. Θα ήθελα καταρχάς να μπούμε στη λογική αυτού του σχεδίου.

Η. Κικίλιας: «Η λογική του σχεδίου έχει ως εξής.

Ότι καταρχήν η οικονομία είναι ακόμα σε μια βαθιά ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας πολύ δύσκολα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στη χώρα μας έχουμε τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε οικογένειες στις οποίες δεν δουλεύει κανείς. Είναι περίπου 400 με 450 χιλιάδες οικογένειες. Άρα θα πρέπει να στοχεύσουμε σε προγράμματα υποστήριξης αυτών ακριβώς των οικογενειών. Η στήριξη μπορεί να δοθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να χορηγεί η πολιτεία επιδόματα και οι άνθρωποι αυτοί να κάθονται σπίτι τους. Ο άλλος τρόπος είναι η προσωρινή απασχόληση σε κοινωφελείς εργασίες μέσω των δήμων. Αυτός ακριβώς ο στόχος έρχεται να καλυφθεί από την συγκεκριμένη πρόταση που είχαμε καταθέσει από τις 11 Μαρτίου στο υπουργείο εργασίας ως ΟΑΕΔ... Υπήρξε μια προεργασία με την εξής έννοια, ότι εμείς αυτό που στείλαμε στο υπουργείο εργασίας, ήταν ένα αναλυτικό σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, στο οποίο δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο αδιάβλητο των διαδικασιών ώστε να μην υπάρξουν τα γνωστά φαινόμενα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Οι έξωθεν παρεμβάσεις. Έτσι σχεδιάσαμε ένα σύστημα αδιάβλητο ως προς την επιλογή των ανέργων. Με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με δημόσιους πίνακες, μοριοδότηση και με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Στην συνέχεια το σχέδιό μας κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, συζητήθηκε σε ένα σεμινάριο με ειδικούς και από την Ευρώπη και με την συμμετοχή της Task Force και της τρόικα και μάλιστα μέσω mail απέσπασε και εύσημα για το αδιάβλητο σύστημα και την στόχευσή του, τόσο από τους συμμετέχοντες, όσο και από την τρόικα. Και υπάρχει ξέρετε, και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Και μάλιστα ακόμα και για την τρόικα αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα έκτακτη ανάγκη. Να στηριχθεί δηλαδή αυτό που λέμε "Κοινωνική Συνοχή της Χώρας».

Δημοσιογράφος: Δεν σας εκπλήσσει γιατί αυτή την ώρα, σε μια περίοδο που το θέμα της ανεργίας είναι κορυφαίο για όλη την Ευρώπη, το γεγονός ότι ο αρμόδιος διευθυντής απασχόλησης των Βρυξελλών λέει "όχι";

Η. Κικίλιας: «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής από τις Βρυξέλλες. Αυτό μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να το πιστέψω με την έννοια ότι αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδοτεί η επιτροπή σε όλες τις χώρες και στη δική μας μέχρι και πριν από λίγο καιρό... Άρα δεν υπάρχει θέμα να μην είναι επιλέξιμο. Εγώ πάντως πιστεύω ότι αν αυτό το πρόγραμμα πραγματικά στηριχθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει κανείς που θα φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση για τη λογική, την σκοπιμότητά του και κυρίως για το αδιάβλητο των εργασιών που έχουν προβλεφθεί».

Δημοσιογράφος: Η είδηση επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο εργασίας ότι υπάρχουν ενστάσεις από την Κομισιόν και αυτό σαν ατμόσφαιρα, πραγματικά προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Η. Κικίλιας: «Και σε μένα προκαλεί μεγάλη έκπληξη και απορία».

Δημοσιογράφος: Δικές μου πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν ένα πεδίο τριών με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας όσο ήσασταν επικεφαλής του ΟΑΕΔ. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

Η. Κικίλιας: «Γι' αυτό όχι, δε θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο. Θα ήθελα όμως να πω το εξής. Πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε ένας νόμος που περιέχει ένα άρθρο μετά από πρόταση του ΠαΣοΚ, αν δεν απατώμαι που ακριβώς αντανακλά αυτό το πρόγραμμα. Άρα είναι νόμος του κράτους πλέον».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα