Διαστημικό «κοκτέιλ φράουλας»

Μια εκπληκτική εικόνα ενός αστρικού νεφελώματος, σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη σηματοδοτεί τα 15 χρόνια λειτουργίας του στο Νότιο Ημισφαίριο, το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope). Βίντεο.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο, που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και λειτουργεί από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, συνέλαβε αυτή την απίστευτη εικόνα του νεφελώματος IC 2944, που λάμπει στον Αστερισμό του Κενταύρου.

«Αυτές οι αδιαφανείς σταγόνες μοιάζουν με σταγόνες μελανιού που επιπλέει σε μια φράουλα κοκτέιλ, φανταστικά σχήματα από την ισχυρή ακτινοβολία που

προέρχεται από τα κοντινά λαμπρά νέα αστέρια», δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου.

«Η εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι η πιο καθαρή του IC 2944 και είναι λογικό ότι το VLT ευθύνεται για τη σύλληψή της. Το VLT είναι το πιο προηγμένο οπτικό μέσο στον κόσμο», ανέφεραν.

"Τα νεφελώματα, όπως το IC 2944 αποτελούνται κυρίως από αέριο υδρογόνο που λάμπει σε μια διακριτική απόχρωση του κόκκινου, λόγω της έντονης ακτινοβολίας από τα πολλά λαμπρά νεογέννητα άστρα», έγραψαν στο δελτίο τους οι υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και πρόσθεσαν πως «είναι σαφές ότι αποκάλυψε σε αυτό το φωτεινό σκηνικό τους μυστηριώδεις σκοτεινούς θρόμβους της αδιαφανούς σκόνης, κρύα σύννεφα γνωστά ως σφαιρίδια Bok».

Πηγή: space.com

Keywords
Τυχαία Θέματα