Νέος «Γολγοθάς» στις Εφορίες

Ουρές συνταξιούχων σχηματίστηκαν σήμερα στις εφορίες, όπου συνωστίστηκαν περιμένοντας να πάρουν κλειδάριθμο για το Taxisnet, αφού από φέτος υποχρεούνται όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους online.

Η σημερινή πρεμιέρα υποβολής των δηλώσεων συνοδεύτηκε με προβλήματα, δοκιμάζοντας την υπομονή χιλιάδων φορολογούμενων, κυρίως των συνταξιούχων,

που δηλώνουν άγνοια, ενώ όταν απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια η σύγχυση επιτείνεται, αφού και οι υπάλληλοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ μάλιστα καλούνται να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους μέσω ίντερνετ, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο αλαλούμ.

Το Taxisnet με καθυστέρηση άνοιξε τις ηλεκτρονικές του πύλες για να υποδεχθεί φορολογικές δηλώσεις από 8,5 εκατομμύρια πολίτες και μάλιστα οι φορολογικές δηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν νέα δεδομένα, αφού πρέπει να δηλωθούν και οι τόκοι των καταθέσεων άνω των 250 ευρώ με ευθύνη των ίδιων των καταθετών, να περιλαμβάνονται τελικά αποδείξεις, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις όλοι όσοι έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια. Ενα πάντως από τα ερωτήματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που απασχολούν την Κυβέρνηση είναι οι επιστροφές φόρου, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι πολύ περισσότερες από τις άλλες χρονιές.

Εξάλλου, χειρόγραφα θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα τεχνική δυσκολία από την πλευρά του φορολογούμενου να την υποβάλει ηλεκτρονικά, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με φόντο την ταλαιπωρία πολιτών κυρίως συνταξιούχων στις εφορίες για την παραλαβή κλειδάριθμου καθώς από φέτος υποχρεούνται όλοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους online.
Σύμφωνα επίσης με την εγκύκλιο οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Εν τω μεταξύ, κλειστή παραμένει η εφαρμογή του TAXIS NET για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει σήμερα. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει στις 27, 30 και 31 Μαΐου από τις 4 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα