Η υγεία σε κρίση (μέρος Ε')

Δραματική εικόνα και αποκαλύψεις που σοκάρουν παρουσίασε η νέα μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84 για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, από τις 9πμ έως τις 2μμ.

Θέμα τύχης να εξυπηρετηθούν ή και να βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο οι ασθενείς, δήλωσαν οι νέοι γιατροί που φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Αθήνα 9.84, οι οποίοι προχώρησαν σε σειρά σοβαρών καταγγελιών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν

ότι σε καθημερινή βάση δέχονται πολιτικές παρεμβάσεις για προνομιακή μεταχείριση ασθενών και πως στις εφημερίες έρχονται άνθρωποι με βαλιτσάκι, οι οποίοι, δασκαλεμένοι, παριστάνουν ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους με γιατρούς.

«Πρέπει να πάμε σταδιακά σε ένα μοντέλο χρηματοδότησης της υγείας μέσω της γενικής φορολογίας, από το κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή, το οποίο προϋποθέτει μία αναδιανομή του πλούτου, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους ανασφάλιστους. Για μία κυβέρνηση της Αριστεράς από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει είναι να διασφαλίσει νομοθετικά την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Ανδρέας Ξανθός, υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι ότι δανειστές δεν επιτρέπουν του κράτους να διορίσει νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Κρεμαστινός, τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «για κάθε χώρα που χρεοκοπεί, δύο χρόνια μετά πλήττεται το κοινωνικό της κράτος και όταν βγει από τη χρεοκοπία για να φτιάξει το σύστημα θέλει πάλι δύο - τρία χρόνια. Και δυστυχώς εμείς περνάμε αυτό το στάδιο».

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προσέξει την υγεία του ελληνικού λαού, δυστυχώς όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμισθεί πάρα πολύ», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Μελάς, Τομεάρχης Υγείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις και το δυσάρεστο είναι ότι δεν λειτουργούν κάπου 150 ΜΕΘ και 1000 άτομα το χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ, μόνο στην Αττική», προσθέτει ο κ Μελάς.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών, για π.χ. Το 2012 320 εκ. είχαν προβλεφθεί και για το 2013 240 εκ., μιλάμε δηλαδή για μία μείωση της τάξεως του 25%. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο το κονδύλι αυτό θα βγαίνει συνεχώς μειωμένο και το 2015» τονίζει η Κατερίνα Μάρκου, Τομεάρχης Υγείας της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων: «Το κύμα αυτό των ανασφάλιστων θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αν και εφόσον υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας. Το θέμα είναι ότι όλος ο κόσμος πρέπει να είναι καλυμμένος, όλοι πρέπει να μπορούν να εξετάζονται δωρεάν και να νοσηλεύονται δωρεάν».

«Η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην επιτάχυνση αρνητικών αντιδραστικών αλλαγών», υποστηρίζει η Αφροδίτη Ρέτζου, στέλεχος του τομέα υγείας του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση αντί να προσλαμβάνει, αναγγέλλει την πρόσληψη 150 επικουρικών γιατρών. Εμείς λέμε ότι η υγεία πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να είναι σπατάλη, να μη βρίσκουν οι εργαζόμενοι το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή τους, δεν μπορεί να λένε ότι είναι ορθολογική ανάπτυξη να πληρώνεις 5 ευρώ το πρωί για μία εξέταση και 90 ευρώ στα απογευματινά ιατρεία», υπογραμμίζει η κ. Ρέτζου.

Η υγεία σε κρίση (μέρος δ')

Keywords
Τυχαία Θέματα