Αντιδράσεις στη Γερμανία για το… «κούρεμα» του Ντάισελμπλουμ

Η ορθάνοιχτη πόρτα που άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν άφησε καθόλου ικανοποιημένο το Βερολίνο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο Michael Meister, Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής παράταξης της Καγκελαρίου έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοια ιδέα:

«Σε όποιον μιλάει τώρα για τόσο βαθιές αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θέτει σε κίνδυνο τη συνολική συμφωνία», είπε ο πολιτικός του CDU και πρόσθεσε:

«Αν το αποφασισθέν θεμέλιο

του προγράμματος καταρρεύσει, τότε απειλείται και η συμφωνηθείσα εκταμίευση των περαιτέρω δόσεων», μιας και ένα νέο «κούρεμα» δεν αποτελεί μέρος του συμβιβασμού.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που σχολιάζει τις δηλώσεις Dijsselbloem, δίνει μεγάλη έκταση στο γεγονός, συγκρίνοντάς το με τη γνωστή γκάφα του νέου Προέδρου του Eurogroup για λύση-μοντέλο της Κύπρου. Παρατίθεται, ωστόσο, ότι η ερμηνεία του Ολλανδού πολιτικού βασίζεται στο κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup που λήφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Επικρίσεις δέχεται η Ελλάδα και από τον γνωστό ευρωσκεπτικιστή, μέλος του συγκυβερνώντος FDP, Frank Schäffler, με αφορμή κυρίως την μη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παραπομπή της αποπληρωμής των τόκων επί των χορηγηθέντων δανείων στη χώρα μας στο απώτατο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι στο Βερολίνο και ιδίως στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού η λέξη «κούρεμα» λίγους μήνες πριν από την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα