Προκαλεί και πάλι η Βόρεια Κορέα απειλώντας με εκτόξευση πυραύλου

19:42 3/2/2016 - Πηγή: Antinews

Προκαλώντας για άλλη μια φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, η Βόρεια Κορέα κοινοποίησε στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς αυτό το μήνα για να θέσει έναν δορυφόρο σε τροχιά. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός δήλωσε την Τρίτη ότι είχε λάβει ειδοποίηση από τις αρχές της Βόρειας Κορέας για μία πολυσταδιακή εκτόξευση πυραύλου, μεταξύ 8 και 25 Φεβρουαρίου. Η Νατάσα Μπράουν, εκπρόσωπος του οργανισμού, δήλωσε ότι η κοινοποίηση της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε

τον πύραυλο "δορυφόρο γεωσκόπησης". Αν η εκτόξευση προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα πέσει στα ύδατα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νότιας Κορέας και το δεύτερο στάδιο στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Φιλιππίνων.

Η κοινοποίηση ήρθε μετά τις προειδοποιήσεις προς τη Βόρεια Κορέα, να μην στραφεί ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα συμμαχικά έθνη, τα οποία θεωρούν ένα τέτοιο βήμα μία κάλυψη για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να προσφέρει μια πυρηνική βόμβα. Σύμφωνα με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή τεχνολογίες βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμβάλουν στην σύνταξη ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο την τιμωρία της Βόρειας Κορέας για την πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της πριν από σχεδόν ένα μήνα, αντέδρασε οργισμένα στην είδηση της εκτόξευσης πυραύλων. "Η νέα αυτή ανακοίνωση υπογραμμίζει επιπλέον την ανάγκη για να στείλει η διεθνής κοινότητα στους Βορειοκορεάτες ένα άμεσο, σταθερό μήνυμα, ότι η αδιαφορία της για τις υποχρεώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα γίνει ανεκτή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.

Στη Σεούλ, Ο Τσο Τάε-Γιονγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου εθνικής ασφάλειας, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πληρώσει "ένα σκληρό τίμημα" αν δεν ακυρώσει την εκτόξευση. Χαρακτήρισε το σχέδιο της Βόρειας Κορέας "μία άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα". Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας περιπλέκει επίσης την αποστολή του ανώτερου κινέζου διπλωμάτη Γου Νταγουέι, ο οποίος έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ την ίδια ημέρα που έγινε. Το Πεκίνο επιμένει ότι η υπομονή και ο διάλογος είναι οι καλύτεροι τρόποι για την επίλυση των διαφορών με το Βορρά. Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ορισμένες παλαιότερες δοκιμές πυραύλων.

Ένας άλλος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε την Τρίτη ότι επίσης του είχε κοινοποιηθεί από τους Βορειοκορεάτες μια επικείμενη εκτόξευση, αλλά χωρίς να προσδιορίζει ένα εύρος ημερομηνιών. Ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου Sanjay Acharya είπε ότι είχε ενημερωθεί από τον Κιμ Κουανγκ -χολ, τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Βόρειας Κορέας, ότι ο δορυφόρος σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει για τέσσερα χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα πυραύλων του είναι ειρηνικό και αφορά την εκτόξευση δορυφόρων για τη συλλογή δεδομένων για την πρόγνωση του καιρού και για άλλους επιστημονικούς σκοπούς. Αλλά απ' όταν η χώρα έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο Κουανγκμιονγκσόνγκ με τη χρήση των Unha-3 πυραύλων της τον Δεκέμβριο του 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται επίσης για την απόκτηση μιας πυρηνικής κεφαλής μεγάλου βεληνεκούς σε βαλλιστικό βλήμα.

Ο Unha-3, ένας πύραυλος τριών σταδίων, εκτοξεύθηκε από την περιοχή εκτόξευσης Τονγκτσανγκ-ρι κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας με την Κίνα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας παρακολουθούν την περιοχή, ειδικά αφού η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική δοκιμή, την τέταρτη της, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επιβολή κι άλλου γύρου κυρώσεων εναντίον του Βορρά. Έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να επιχειρήσει μια δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο 38 North, έναν δικτυακό τόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες που ειδικεύεται στη Βόρεια Κορέα, ο Τζακ Λιου, ένας εμπειρογνώμονας για το πρόγραμμα πυραύλων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι φάνηκε να είναι "στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας για την έναρξη ενός οχήματος εκτόξευσης". Χρησιμοποίησε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες της περιοχής για την ανάλυσή του.

Αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας το 2012 ήταν στην πραγματικότητα δοκιμή ενός σχεδίου για έναν βαλλιστικό πύραυλο που θα μπορούσε τελικά να πετάξει πάνω από 6.200 μίλια με μία κεφαλή περίπου 1.100 έως 1.300 κιλά, βάζοντας την Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών εντός εμβέλειας. Η Βόρεια Κορέα πρόσφατα ανακαίνισε τις εγκαταστάσεις του Τονγκτσανγκ-ρι ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πιο ισχυρό από οποιονδήποτε έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 16 Φλεβάρη τα γενέθλια του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, και ένα μεγάλο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων τον Μάιο. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Κιμ ήθελε να αναδείξει την πρόοδο της χώρας στα πυρηνικά προγράμματα και τα προγράμματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εν όψει αυτών των γεγονότων.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα