Ο Ομπάμα αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη

16:40 3/2/2016 - Πηγή: Antinews

Ο Λευκός Οίκος θέλει να τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη μετά από την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία που έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου. Ο Ας Κάρτερ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν σήμερα περισσότερο για τις ρωσικές ενέργειες από οποιαδήποτε στιγμή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί για να καθησυχάσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται ότι η ρωσική ανάμιξη

ή επίθεση θα φτάσει από τα 789 εκατ. δολ. στα 3,4 δις, σύμφωνα με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2017.

Αποκαλύπτοντας τα σχέδια δαπανών, ο Κάρτερ είπε: "Πρέπει να δείξουμε στους πιθανούς εχθρούς ότι αν αρχίσουν έναν πόλεμο, έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε. Λαμβάνουμε μια ισχυρή και ισορροπημένη προσέγγιση για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας", είπε σε ομιλία του στο Economic Club της Ουάσιγκτον. "Δεν ανησυχήσαμε γι' αυτό εδώ και 25 χρόνια, και ενώ θα ήθελα να ήταν αλλιώς, τώρα ανησυχούμε". Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θα εκτοξευθεί στα 7,5 δις δολάρια. Όπως αποκάλυψε, η Αμερική θα δαπανήσει 1,8 δις δολ. για νέες βόμβες και πυραύλους ακριβείας, επειδή τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία για περισσότερο από 18 μήνες έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 αναγκάζει την Αμερική να αναθεωρήσει τις περικοπές στρατευμάτων και εξοπλισμού της στην Ευρώπη και να ανοικοδομήσει ένα αποτρεπτικό μέσο κατά της Ρωσίας. Χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, φοβούνται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου. Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία για την "επιθετική στάση" της απέναντι στις χώρες του ΝΑΤΟ, και είπε ότι ήταν μια "προκλητική και σημαντική στιγμή" για τη συμμαχία. Όπως δήλωσε, "είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την κοινή μας άμυνα για τη στήριξη μιας Ευρώπης που είναι ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική".

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιπλέον δαπάνες των ΗΠΑ. "Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Θα είναι μια επίκαιρη και σημαντική συμβολή στις αποτρεπτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της συλλογικής άμυνας".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα