Dragon Quest Heroes II

Μια ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους της σειράς.

Το πρώτο Dragon Quest Heroes για αρκετούς φίλους της σειράς αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και μια αξιοπρεπή επιλογή. Από τη μία το παιχνίδι της Omega Force έφερε στο προσκήνιο έναν κόσμο και ήρωες που οι φίλοι της σειράς Dragon Quest

πρέπει να περιμένουν χρόνια για να δουν στη Δύση και από την άλλη προσέφερε μια "φρέσκια" προσέγγιση στην κατηγορία των musou games. Οπότε, μιας και είχαν χτιστεί οι βάσεις για μια διαφορετική και αξιοπρεπή πρόταση, λογικό ήταν να κυκλοφορήσει και μια συνέχεια. Καλό είναι να σημειωθεί πως όσοι θελήσουν να ασχοληθούν με το Dragon Quest Heroes 2 δεν είναι απαραίτητο να έχουν παίξει τον πρώτο τίτλο για να κατανοήσουν την ιστορία, αφού έχουμε να κάνουμε με διαφορετικό κόσμο και χαρακτήρες. Η ιστορία του καινούργιου τίτλου μάς βρίσκει να βλέπουμε δυο ήρωες που ζουν ειρηνικά σε μια πόλη ώσπου ξεσπά πόλεμος ανάμεσα σε δύο κράτη, με αποτέλεσμα να αναμειγνύονται σε μια προσπάθεια να σώσουν την πόλη, αλλά και να σταματήσουν τον πόλεμο μεταξύ των βασιλείων.

Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν ήρωες από τους κεντρικούς τίτλους της σειράς, οι οποίοι αν και βρέθηκαν τυχαία σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, λόγω της ηρωικής τους φύσης θα αναμειχθούν ώστε να βοηθήσουν τους δυο πρωταγωνιστές. Μολονότι σεναριακά το DQH 2 μπορεί να δίνει την αίσθηση πως ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του, διαθέτει πιο ενδιαφέρουσα πλοκή, με την ύπαρξη plot twists, ενώ παρέχει πιο έντονα τα στοιχεία μιας ιστορίας και ενός ταξιδιού που συνήθως βλέπουμε σε "κανονικούς" Dragon Quest τίτλους. Οι χαρακτήρες που παρελαύνουν είναι αυτοί που γνωρίσαμε σε προηγούμενους τίτλους της σειράς χωρίς να έχουν χάσει ίχνος της προσωπικότητας αλλά και του γνώριμου εικαστικού που παρέχει η πένα του Akira Toriyama.

Για παράδειγμα, ο Terry, από το Dragon Quest VI, παραμένει ο επιδέξιος και περιπλανώμενος ξιφομάχος, ο οποίος αναζητά να βρει κάποιο καινούργιο ξίφος για να γίνει καλύτερος. Η Meena, από το Dragon Quest V, είναι η ήσυχη και σκεπτική χαρακτήρας, που προσπαθεί να βοηθήσει -ως συνήθως- τη δίδυμη αδελφή της, τη Maya, η οποία μπλέκει σε διάφορα προβλήματα λόγω της ανώριμης φύσης της. Στο ενδιαφέρον σενάριο του τίτλου συμβάλλει πολύ και ο οπτικοακουστικός τομέας, ο οποίος στα cutscenes αποδίδει εξαιρετικά τους χαρακτήρες με την πρέπουσα λεπτομέρεια, ενώ δεν λείπουν και οι σωστές ορχηστρικές μελωδίες για κάθε γεγονός που συμβαίνει στον κόσμο του παιχνιδιού.

Μολονότι η ιστορία μπορεί να θυμίζει επιφανειακά τον πρώτο τίτλο, το Dragon Quest Heroes II ακολουθεί πολύ περισσότερο RPG μονοπάτια από ό,τι ο προκάτοχός του. Aυτό συμβαίνει επειδή, πλέον, έχουμε να κάνουμε με μεγάλες εκτάσεις στο χάρτη, τις οποίες πρέπει να εξερευνήσουμε ενδελεχώς ώστε να "ανοίξουμε" τον χάρτη και να μάθουμε τα μυστικά του. Η εξερεύνηση του χάρτη κρύβει διάφορες εκπλήξεις, διότι εκτός του ότι θα βρούμε είτε θησαυρούς σε διάφορες κρυμμένες γωνίες είτε δυνατότερους, "επικυρηγμένους" εχθρούς, αρκετές φόρες συναντούμε και χαρακτήρες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα από τέρατα, τους οποίους όταν τους βοηθήσουμε, μας ανταμείβουν με πολύ περισσότερη εμπειρία. Η κάθε περιοχή έχει διαφορετική θεματική -δάσος, χιόνι, έρημος και αλλά- που συνοδεύονται από τα δικά τους καιρικά φαινόμενα, τα οποία αλλάζουν ανά στιγμές.

Λόγο των μεγάλων εκτάσεων που παρέχονται σε κάθε χάρτη, η εκάστοτε περιοχή παρέχει κρυστάλλους "Zoom", από τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τηλεμεταφορά -με το γνωστό ξόρκι zoom- ουτώς ώστε με fast travel να επιστρέψουμε σε κάποια πόλη ή να ταξιδέψουμε σε κάποια άλλη περιοχή, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται το backtracking. Η πόλη στο DQH 2 λειτουργεί ως hub, όπου θα βρείτε όλους τους χαρακτήρες σας, χρήσιμα καταστήματα για αγορές, καθώς και τις λειτουργίες για το multiplayer (για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια). Έχουμε λοιπόν μια RPG λογική στο σχεδιασμό. Αλλά επειδή μιλάμε για τίτλο της Omega Force, δημιουργό της σειράς Dynasty Warriors, που ειδικεύεται στο musou gameplay, είναι φυσικό να βρίσκουμε και πολλές μονάδες εχθρών στο χάρτη. Οπότε, λογικό είναι να υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με το πόσο επαναλαμβανόμενο είναι το gameplay του τίτλου.

Η μάχη στο DQH 2 ακολουθεί το γνώριμο hack and slash ύφος της σειράς Warriors, ενώ δίνεται η γνωστή δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ τεσσάρων ηρώων. Ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ύφος στη μάχη. Για παράδειγμα, επειδή η Maribel χρησιμοποιεί boomerang, είναι αυτονόητο πως δεν έχει τη δυνατότερη φυσική επίθεση, όμως ως spell caster επιτρέπει την επίθεση εξ αποστάσεως. Η Meena και ο Torneko είναι οι healers της ομάδας, οι οποίοι διαπρέπουν στην ίαση παρά σε κάποια ειδική επίθεση. Από εκεί και πέρα, οι συνδυασμοί φυσικών επιθέσεων γίνονται με combos δυο κουμπιών, ενώ υπάρχει και ο γνώριμος μετρητής "Tension", με την πλήρωση του οποίου μπορείτε να εξαπολύσετε την ειδική ικανότητα του κάθε χαρακτήρα. H επιλογή ανάμεσα σε δεκαπέντε χαρακτήρες που διαθέτει το roster παρέχει διαφορετικη προσέγγιση και ρυθμό στη μάχη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία και να μειώνεται -έστω και ελάχιστα- το button mashing. Ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η αλλαγή ρόλου (vocation), μια λειτουργία που παρείχαν οι κεντρικοί τίτλοι της σειράς για τους δύο βασικούς μας ήρωες. Διότι αν κάποιος δεν επιθυμεί να παίξει ως πολεμιστής -που εξ αρχής μάς ορίζει το παιχνίδι- μπορεί να αλλάξει ρόλο ανά πάσα στιγμή, με τον κάθε ρόλο να κάνει διαθέσιμα καινούργια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι.

Αν διαλέξει κάποιος το ρόλο του thief, προφανώς θα αποκτήσει πρόσβαση στα κλειδωμένα σεντούκια, ενώ αν κάποιος ξεκλειδώσει το ρολό του Sage, θα πρέπει να συνηθίσει να παίζει απομακρυσμένα από τους εχθρούς, ουτώς ώστε να πετυχαίνουν τα διάφορα ξόρκια που εξαπολύει. Εκτός αυτού δεν λείπει και η εκμάθηση νέων ικανοτήτων και ενίσχυση στατιστικών, με τη χρήση των skill points που είχαμε δει και στο πρώτο παιχνίδι. Παραμένοντας στην προσθήκη RPG στοιχείων, τα side quests μπορεί να είναι ανέμπνευστα, αφού δεν παρέχουν κάποια ιστορία ή ιδιαίτερο lore για τον παίκτη, όμως είναι απαραίτητα για την πρόοδό του στον κόσμο του τίτλου. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω των side quests θα ξεκλειδώσετε περιεχόμενο που θα είναι απαραίτητο για το ταξίδι σας, όπως εξοπλισμό για τα μαγαζιά, αναβαθμισμένες πέτρες ίασης και διάφορα άλλα.

Ο σχεδιασμός των objectives από αυτά τα side quests θυμίζει παλιό τίτλο Dragon Quest, αφού θα πρέπει να αναζητήσετε το τέρας ή το αντικείμενο που πρέπει να βρείτε μέσω της περιγραφής, όμως το παιχνίδι βοηθά τους νεοεισαχθέντες στο είδος με τη χρήση του χάρτη, με τη γνωστή απεικόνιση του κεντρικού στόχου. Ωστόσο, οι παλαιότεροι θα εκτιμήσουν τη λειτουργία του να ψάξουν και να βρουν μόνοι τους αυτό το οποίο θα ξεκλειδώσουν, παρά να τους πάρει το παιχνίδι εντελώς από το χέρι. Βελτίωση είδαμε ότι έχει υπάρξει και στο crafting, εφόσον τοποθετήθηκε μαγαζάτορας ο οποίος ανταλλάσει υλικά με κάποια άλλα, τα οποία αλλάζουν ανά στιγμές, ενώ δεν λείπει και η αλχημεία, η οποία επιτρέπει συνδυασμό αντικειμένων για τη δημιουργία κάτι καλύτερου.

Επόμενο πιθανό και εύλογο ερώτημα για κάποιον, είναι το θέμα του βαθμού δυσκολίας, δηλαδή αν ο τίτλος κινείται στα γνωστά "απαθή" επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Omega Force. Το Dragon Quest Heroes II ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του στον τομέα αυτό, δηλαδή θα ξεκινήσει "στρωτά" και μετά το μέσο του παιχνιδιού η πρόκληση θα ανέβει αρκετά επίπεδα. Ακόμη, αν χάσετε σε κάποια μάχη υπάρχει η επιλογή της νέας προσπάθειας ή της επιλογής να επιστρέψετε στην πόλη, χωρίς να χάσετε τα χρήματα και την εμπειρία που συλλέξατε. Στη δυσκολία συμβάλει ο εξοπλισμός και τα επίπεδα, ωστόσο και πάλι θα δυσκολευτείτε ανά σημεία. Και αυτό διότι η φιλική A.I. δεν ανταποκρίνεται καθόλου σωστά και πολλές φορές απλά στέκεται στο χώρο, ενώ δεν υπάρχουν και επιλογές έκδοσης εντολών προς το party. Αυτό είναι εμφανές στα story battles, που απαιτούν στρατηγική. Τα story battles γίνονται διαθέσιμα σε κάθε περιοχή που θα ταξιδέψετε και είναι οι χάρτες που έχουν ήδη εξερευνηθεί, πανομοιότυπου τύπου με εκείνους του πρώτου τίτλου. Για όσους δεν γνωρίζουν, καλούμαστε ορισμένες φορές να τοποθετήσουμε τα γνωστά μας τέρατα-μετάλλια ώστε να προστατεύσουν κάποιον, ενώ μέσω των διαλόγων των χαρακτήρων θα πρέπει να φτάσουμε στο στόχο μας.

Για να ισοσταθμήσουν την απαράδεκτη φιλική A.I., από την οποία έπασχε και ο πρώτος τίτλος, οι δημιουργοί αυτή τη φορά σκέφτηκαν ορθά και υλοποίησαν ένα multiplayer κομμάτι. Όταν λοιπόν θα πηγαίνετε σε κάποια μάχη, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αν επιθυμείτε βοήθεια από άλλους παίκτες. Υπάρχουν δύο ειδών λειτουργίες: Η πρώτη είναι να επιλέξετε να παίξετε με φίλους, με τη χρήση ενός κωδικού, ώστε να σας βρουν παίκτες από τη friend list σας και η δεύτερη επιλογή είναι να συνδεθείτε με τυχαίους παίκτες. Προσοχή, δεν μιλάμε για matchmaking που θα σας βάλει αυτόματα με διάφορους τυχαίους παίκτες, οι οποίοι μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εσάς, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να σας καταστρέψουν την εμπειρία.

Η multiplayer λειτουργία με τυχαίους παίκτες δουλεύει ως εξής: Ανοίγουμε ένα παράθυρο στην οθόνη, που απεικονίζει μια λίστα των έξι ατόμων, από την οποία μπορούμε να δούμε το επίπεδο που έχουν και το χαρακτήρα που χρησιμοποιούν ώστε να φέρουμε τη μάχη στα μέτρα μας. Βεβαίως, μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να συμμετέχουν στη μάχη τρία άτομα ή λιγότερα και με την A.I. ως σύντροφο. Επίσης, ως οικοδεσπότης δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσετε κάποιο cutscene, εφόσον αν δεν μπείτε στο πεδίο της μάχης, δεν είναι εφικτό να μπουν και οι άλλοι παίκτες. Αφού εισχωρήσετε στη μάχη, μπορείτε πλέον να αντιμετωπίσετε τους mawkeepers, οι οποίοι εξαπολύουν συνεχώς τέρατα. Όσοι θυμάστε από τον πρώτο τίτλο, πολλές φορές οι μάχες γίνονταν τόσο δύσκολες, που σχεδόν απαιτούσαν να βρισκόμαστε σε δυο σημεία ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα το πλεονέκτημα να ήταν στα εχθρικά χέρια. Οπότε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιλογή να δώσουμε οποιαδήποτε εντολή στη φιλική A.I. -που σε φάσεις στέκεται κοιμισμένη- το multiplayer βοηθά να καταστήσει τη μάχη πιο τίμια και ισορροπημένη.

Εκτός αυτού υπάρχει και η επιλογή να δηλώσετε εσείς ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχετε σε μάχη άλλων παικτών, όπου πάλι ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο απεικονίζει το χαρακτήρα, το επίπεδο αλλά και το χάρτη που έχει επιλέξει ο οικοδεσπότης και έχετε την επιλογή να διαλέξετε αν θέλετε να συμμετέχετε ή όχι. Αν συμμετέχετε, η επιβράβευση έρχεται από διπλή εμπειρία και χρήματα ως ανταμοιβή που βοηθήσατε κάποιον παίκτη που είχε ανάγκη. Όμως ο τομέας του multiplayer στο DQH 2 δεν περιορίζεται μόνο στα story battles, αφού υπάρχει διαθέσιμο και το space-time labyrinth, το οποίο -αν και μπορείτε να το παίξετε και offline- στο online πάλι είναι καλύτερο, διότι μιλάμε για ιδιαίτερες και δυνατότερες προκλήσεις. Το συγκεκριμένο dungeon αποτελείται από ορόφους, όπου για να αποκτήσετε πρόσβαση θα πρέπει να έχετε σημειώσει αρκετή πρόοδο στην ιστορία του τίτλου.

Εκτός όλων των παραπάνω, υπάρχουν και online λειτουργίες στον τίτλο που παρουσιάζουν διαφορετικό ενδιαφέρον. Αν δεν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με το multiplayer τμήμα, αλλά έχετε ενεργοποιήσει τις online λειτουργίες του τίτλου, κάθε μέρα θα ωφελείστε με διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πιο πολλά χρήματα και την Παρασκευή περισσότερα mini medals. Σε ό,τι αφορά το campaign, η διάρκεια της κεντρικής ιστορίας μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 30 ώρες, ενώ το διπλάσιο θα χρειαστείτε για να μαζέψετε τρόπαια και να ξεκλειδώσετε το υλικό του post game περιεχομένου. Στο post game περιεχόμενο, αν ανεβείτε επίπεδα, θα ξεκλειδώσετε ορόφους για το space-time labyrinth ενώ στα καταστήματα θα γίνονται διαθέσιμοι νέοι εξοπλισμοί και καινούργια side quests, τα οποία για να ολοκληρώσετε θα χρειαστείτε αρκετό grinding.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή new game plus, η οποία διατηρεί όλη την πρόοδό σας, ενώ υπάρχει και η επιλογή να παρακολουθήσετε ξανά όλα τα cutscenes του τίτλου. Εν κατακλείδι, το Dragon Quest Heroes II βασίζεται στα θεμέλια του πρώτου τίτλου, με εντονότερη προσέγγιση στην RPG λογική, μια σχεδιαστική επιλογή που λειτουργεί προς όφελος του συνόλου. Έτσι, έχουμε ένα αξιοπρεπέστατο παιχνίδι, σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφήσει ικανοποιημένους και τους φίλους των musou παιχνιδιών, αλλά τους λάτρεις των παραδοσιακών Dragon Quest RPG τίτλων.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4 Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα