Stories Untold

Go to Gameover.gr. Look around. Read review. Buy Stories Untold.

Δεν είναι λίγες οι φορές στο gaming που όλοι μας κοιτάμε το παρελθόν και χτίζουμε μια ψευδαίσθηση για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα “τότε”. Αυτό το “τότε”, βέβαια, είναι πολύ απροσδιόριστο και ποικίλει από άτομο σε άτομο κι από ηλικία σε ηλικία. Πέραν αυτού, η αλήθεια είναι ότι το κάθε “τότε”, σπανίως είναι καλύτερο από το εκάστοτε “σήμερα”. Γιατί, κακά τα ψέμματα, το gaming έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα

μπρος. Φέρνοντας βέβαια κι αρκετά προβλήματα μαζί του, σίγουρα όμως, ένα μέσο τόσο αλληλοεξαρτώμενο από την τεχνολογία, δεν θα μπορούσε να μην γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της νοσταλγίας, λοιπόν, είναι αρκετές οι φορές που κάποιο χαρακτηριστικό ενός τίτλου κλείνει το μάτι στο παρελθόν και κερδίζει αυτόματα τις καρδιές μας, ταξιδεύοντάς μας πίσω. Αυτό που νοσταλγούμε βέβαια, δεν είναι το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, παρά εκείνη η εποχή, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κουβέντα για άλλη ώρα και μέρος. Αυτό το “τρικ” λοιπόν, κάποιες φορές μπορεί να είναι ανάγκη, λόγω περιορισμένων πόρων, άλλες φορές να είναι φτηνό κόλπο, καταχράσοντας τη νοσταλγία του κοινού, και κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση του Stories Untold, να είναι ένας ιδιοφυής επαναπροσδιορισμός μιας ολόκληρης κατηγορίας. Εν προκειμένω, του text adventure.

Το να κυκλοφορείς λοιπόν, εν έτει 2017, ένα text adventure τίτλο, μπορεί να είναι πολλά αρνητικά πράγματα. Από βαρετό παιχνίδι και φτηνή νοσταλγία, μέχρι έκρηξη χιπστερισμού. Όταν, όμως, πίσω από αυτό υπάρχει σοβαρό δημιουργικό όραμα και καλλιτεχνικός οίστρος, όλα αλλάζουν. Πάντα και για τα πάντα. Οι άνθρωποι της No Code λοιπόν, ενός ανεξάρτητου στούντιο λίγο έξω από την Γλασκώβη, έκαναν τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς που θα μπορούσαν. Ανέσυραν ένα εντελώς ξεχασμένο είδος gaming, πήραν τα διαχρονικά στοιχεία που αυτό είχε να δώσει, το εμπλούτισαν, το προσάρμοσαν στο σήμερα και το έντυσαν επιτυχημένα με τα υπόλοιπα στοιχεία που συντελούν ένα παιχνίδι. Επιτυγχάνοντας λοιπόν και σε όλα τα επί μέρους τμήματα, μπορούμε να πούμε ότι το Stories Untold πήγε την αφήγηση και την gaming διαδραστικότητα ένα βήμα παραπέρα.

Ας δούμε όμως πως το κατάφερε αυτό. Το Stories Untold αποτελείται από τέσσερεις μικρές ιστορίες στην κατηγορία του horror sci-fi. Η πρώτη ιστορία, το The House Abandon, είχε κυκλοφορήσει αυτόνομα το 2016, και αφού κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών, επανασχεδιάστηκε, πλαισιώθηκε από τις τρεις νέες, και κυκλοφόρησε υπό την μορφή ανθολογίας. Σαν μια ψηφιακή έκφανση των κλασικών συλλογών με horror ή sci-fi διηγήματα στη λογοτεχνία θα λέγαμε. Σχετικά με την υπόθεση του κάθε μέρους, θα αναφέρουμε ελάχιστα πράγματα, καθώς είναι κομμάτια που πρέπει να ανακαλύψει μόνος του ο παίκτης και πάντα υπό τις κατάλληλες συνθήκες: σκοτάδι, μόνοι κι ακουστικά. Όχι φυσικά για να τρομάξουν με φτηνά jump scares, αλλά για να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Εκτός από την ατμόσφαιρα όμως, το πιο σημαντικό τμήμα που θα μαγνητίσει τον παίκτη είναι αυτό της αφήγησης. Όλα όσα αναφέραμε στην εισαγωγή αποτυπώνονται στην εμπειρία του παίκτη μέσα από τον τρόπο που το παιχνίδι επιλέγει να του διηγηθεί την ιστορία του και να τον κάνει κομμάτι αυτής. Ξεκινώντας με το House Abandon, θα βρεθούμε στην εξοχική κατοικία της οικογένειάς μας και μέσα από την οθόνη του παλιού μας Spectrum θα αρχίσουμε να διαβάζουμε για το τι μας συμβαίνει αλλά και να γράφουμε εντολές για το τι επιθυμούμε να κάνουμε. Το ότι τα πράγματα θα πάρουν ιδιαίτερη τροπή δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, καθώς θεωρείτε αυτονόητο.

Θα πρέπει όμως να επικεντρωθούμε σε δύο άλλα σημεία. Αρχικά, στο πόσο ωραία και μεθοδικά κορυφώνεται αυτή η ατμόσφαιρα και το σασπένς, χτίζοντας όχι μόνο από τον απλό διάλογο, αλλά με τη συνολική εικόνα και τον ήχο. Το δεύτερο μέρος είναι αυτό της αλληλεπίδρασης που προκαλεί το text adventure τμήμα του τίτλου. Καθώς αυτή η μέθοδος λειτουργεί σχεδόν σαν βιβλίο -και όσα μέσα αφήγησης κι αν υπάρξουν, το βιβλίο μάλλον θα είναι πάντα ο βασιλιάς. Δίνοντας λοιπόν τα βασικά στοιχεία της ιστορίας, ο παίκτης αφήνεται να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα στο μυαλό του, χρησιμοποιώντας τόσο τα δεδομένα της αφήγησης που λαμβάνει από το παιχνίδι, καθώς και την ίδια του τη φαντασία. Συμπληρώνοντας τώρα όλα αυτά με τις οπτικοακουστικές αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος, το αποτέλεσμα είναι τόσο δυνατό που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

Όσο εντυπωσιακό σε σύλληψη και εκτέλεση κι αν είναι το κομμάτι της αφήγησης όμως, ίσως να μην έφτανε από μόνο του να στηρίξει όλο το παιχνίδι στις περίπου τέσσερεις ώρες που θα διαρκέσει. Ευτυχώς οι άνθρωποι της No Code δεν επαναπαύτηκαν ούτε σε αυτό το σημείο. Θέλοντας να δώσουν μια πιο πλούσια εμπειρία και ποικιλία στο gameplay, η κάθε ιστορία, πέρα από ξεχωριστό θεματικό, έχει και διαφορές στο gameplay τμήμα της. Η μία μπορεί να είναι αποκλειστικά κείμενο, άλλη να συνδυάζει ενέργειες με μηχανήματα του περιβάλλοντος, ενώ σε κάποια άλλη θα έρθουμε αντιμέτωποι με ενδιαφέροντες γρίφους. Σε γενικές γραμμές δεν αποτελούν κάτι τρομερά ρηξικέλευθο, λειτουργούν άψογα όμως σε σχέση με την αφήγηση και αυτό είναι που τους κάνει σημαντικούς κι απολαυστικούς.

Όταν μάλιστα για έναν από αυτούς χρειάστηκε το smartphone μας για τη λύση του, καταλαβαίνει κανείς πόσο ταιριαστά έχει παντρευτεί το παρελθόν με το σήμερα στη δομή του Stories Untold. Εκτός από το συγκεκριμένο γρίφο βέβαια, το γενικότερο επίπεδο δυσκολίας κινείται σε ομαλά νερά, διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην πρόκληση και την εξιστόρηση. Όσο όμορφα δένουν λοιπόν οι γρίφοι με την αφήγηση, άλλο τόσο την εξυπηρετεί και η σκηνοθεσία του τίτλου. Κι όταν λέμε σκηνοθεσία, εννοούμε το γενικότερο στήσιμο των εικόνων και όλων όσων συμβαίνουν στο παιχνίδι σε σχέση πάντα με την ατμόσφαιρά και την εξύφανση της ιστορίας.

Μεγάλο μέρος αυτού του αποτελέσματος οφείλεται επίσης και στην εποχή που επέλεξε ο τίτλος να τοποθετηθεί, δηλαδή στο 1986, δένοντας άψογα με το ύφος του gameplay, αλλά κυρίως με τη μουσική και αισθητική εκείνης της εποχής, καθώς η 80’s αύρα υπάρχει σε κάθε σημείο του. Το Stories Untold είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από πολλές ταινίες του είδους εκείνων των δεκαετιών, όπως η σειρά Phantasm ή το The Thing, αλλά και πιο πρόσφατα παραδείγματα, με κρυμμένα διαμάντια της κατηγορίας, όπως το Beyond the Black Rainbow. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο διάσημοι και σύγχρονοι εκπρόσωποι του είδους, όπως το Stranger Things, με το οποίο και μοιράζονται την ίδια σχεδόν γραμματοσειρά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι publisher είναι η Devolver Digital, εκδότης παιχνιδιών όπως το Hotline Miami ή ταινιών όπως το Motivational Growth. Η Devolver δείχνει να είναι από τις εταιρείες που βάζουν το χαρακτήρα τους σε ό,τι κυκλοφορούν, σαν την Vertigo των 90’s για τα comics ή το τηλεοπτικό HBO, ανέκαθεν. Τέτοιες εταιρείες βοηθούν κι αναδεικνύουν στο μέγιστο την Indie σκηνή, και οφείλουμε να της δώσουμε μια δημόσια αναγνώριση για αυτό.

Κλείνοντας λοιπόν, θα παρατηρήσει κάποιος ότι δεν έχει αναφερθεί τίποτα το αρνητικό για το παιχνίδι μέχρι στιγμής. Και η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος να βρει κάτι που να λειτουργεί λάθος, να μην ταιριάζει ή, έστω, κάτι που να λείπει. Το μοναδικό ελάττωμα που θα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε, είναι ότι σε κάποια σημεία θα έπρεπε να έχει λίγο μεγαλύτερο εύρος στις αποδεκτές εντολές που του δίνουμε, ώστε να μην πρέπει να πετύχουμε επ’ ακριβώς τη λέξη που επιθυμεί το παιχνίδι, παρότι η εντολή μας έχει το ίδιο νόημα και είναι ορθή γραμματικά.

Σε ελάχιστα σημεία συμβαίνει βέβαια, κι αντιστοίχως ελάχιστη σημασία έχει στη συνολική εμπειρία. Γιατί αν μετράει κάτι, αυτό είναι η εμπειρία που αποκομεί κάποιος από κάθε τίτλο, και αυτή του Stories Untold είναι από τις πιο δυνατές που θα μπορούσε να δοθεί. Εξαιρετική σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες, με μία τολμηρή και καινοτόμα ιδέα, που πηγαίνει την αφήγηση στο gaming ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα για το τι είναι ικανό αυτό το μέσο.

pc
Keywords
Τυχαία Θέματα