Επιστολή του 1866 αποκαλύπτει την… ταχυδρομική απειλή του Ντίκενς

Στο φως ήρθαν τώρα πρώτη φορά έντεκα επιστολές γραμμένες από τον Κάρολο Ντίκενς, οι οποίες εκτίθενται στο Μουσείο Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο. Οι επιστολές αυτές είναι μεταξύ των 300 και πλέον αντικειμένων που απέκτησε το Μουσείο το 2020 από Αμερικανό συλλέκτη, μαζί με σκίτσα, πορτρέτα, βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, συνολικής αξίας 1,8 εκατομμυρίων λιρών.

Ανάμεσα στις επιστολές

που εκτίθενται στο Μουσείο ξεχωρίζει αυτή της 10ης Φεβρουαρίου 1866, στην οποία ο Ντίκενς εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία του για τη σχεδιαζόμενη διακοπή των ταχυδρομικών υπηρεσιών τις Κυριακές, απειλώντας μάλιστα να εγκαταλείψει για τον λόγο αυτό το χωριό στο οποίο διέμενε. Έγραφε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το χωριό, πιθανότατα, που δεν λαμβάνουν ή στέλνουν μέσα σε έναν χρόνο τα γράμματα που εγώ συνήθως λαμβάνω και στέλνω μέσα σε μια μέρα. Έχω τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μου, φτωχούς και πλούσιους, και πιστεύω ότι θα λυπούνταν να με χάσουν. Όμως θα με έπλητταν τόσο πολύ οι προτεινόμενοι περιορισμοί, που νομίζω ότι θα με υποχρέωναν να πουλήσω την ιδιοκτησία μου εδώ και να εγκαταλείψω αυτό το μέρος της χώρας».

Σύμφωνα με την Έμιλι Ντάνμπαρ, επιμελήτρια του Μουσείου, η επιστολή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου ο Ντίκενς επιδεικνύει υπεροψία και η επίγνωση της μεγάλης του φήμης και της θέσης του στην κοινωνία μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Αναφέρεται επίσης στον τεράστιο όγκο γραμμάτων που έφταναν και έφευγαν από το σπίτι του, από τα οποία αυτή η συλλογή είναι ένα μικροσκοπικό, αλλά διασκεδαστικό δείγμα», σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολή, 1866, Ντίκενς,epistoli, 1866, ntikens