Πληγή για τη δημοκρατία οι απαγορεύσεις βιβλίων στις ΗΠΑ

Ανησυχητικά και απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τη λογοκρισία σε βάρος βιβλίων σε σχολεία των ΗΠΑ, στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Pen America με αφορμή την «Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων» την οποία διανύουμε.

Σύμφωνα με την οργάνωση, που μάχεται για την ελευθερία έκφρασης στη λογοτεχνία, το περασμένο σχολικό έτος σε 32 Πολιτείες των ΗΠΑ

καταγράφηκαν πάνω από 2.500 απαγορεύσεις βιβλίων, οι οποίες αφορούσαν 1.648 διαφορετικούς τίτλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αιτία για την απομάκρυνση των βιβλίων από τα ράφια σχολικών βιβλιοθηκών ή τις λίστες ανάγνωσης αποτέλεσαν καταγγελίες σχετικά με φυλετικά θέματα ή θέματα σεξουαλικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των «απαγορευμένων» βιβλίων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχαν χαρακτήρες ΛΟΑΤΚΙ, ενώ περίπου το 40% των βιβλίων που μπήκαν στο στόχαστρο είχαν μη λευκούς πρωταγωνιστές ή κομβικούς χαρακτήρες. Μάλιστα, το ρεκόρ του πιο απαγορευμένου βιβλίου της περσινής σχολικής χρονιάς ανήκει στο αυτοβιογραφικό έργο Gender Queer: A Memoir της Maia Kobabe, που αποσύρθηκε από 41 σχολικές περιφέρειες.

Η Suzanne Nossel, επικεφαλής της Pen America, έκανε λόγο για συντονισμένη εκστρατεία από συγκεκριμένες οργανώσεις με ιδεολογικά χαρακτηριστικά και σχολίασε: «Αυτό το κίνημα λογοκρισίας μετατρέπει τα δημόσια σχολεία μας σε πολιτικά πεδία μάχης, δημιουργώντας ρήγματα μέσα στις κοινότητες, απομακρύνοντας δασκάλους και βιβλιοθηκονόμους από τις δουλειές τους και παραλύοντας το πνεύμα της ανοιχτής έρευνας και της διανοητικής ελευθερίας που χαρακτηρίζει μία υγιή δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληγή, ΗΠΑ,pligi, ipa