Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ (1952-2022)

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 70 ετών η Βρετανίδα συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ, «ξαφνικά αλλά ήρεμα», όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος HarperCollins, βυθίζοντας στο πένθος την εκδοτική βιομηχανία.

Η Μαντέλ θεωρείται μεταξύ των σημαντικότερων αγγλόφωνων λογοτεχνών του 21ου αιώνα, έχοντας αποσπάσει δύο φορές το βραβείο Booker για τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας ιστορικών μυθιστορημάτων «Γουλφ Χολ», ενώ και το τρίτο μέρος της τριλογίας, με τίτλο The Mirror & The Light,

ήταν επίσης υποψήφιο για το Booker. Συνολικά η Μαντέλ έγραψε 17 μυθιστορήματα, ενώ τα βιβλία της τριλογίας «Γουλφ Χολ» έχουν πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 41 γλώσσες (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος).

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Μαντέλ, συγγραφείς, συνεργάτες της και σημαίνουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους, αλλά και τον θαυμασμό τους για το έργο της.

Σε ομιλία της το 2017, η Μαντέλ είχε αναφερθεί στη δύναμη της λογοτεχνίας να φέρνει στη ζωή ιστορικές φυσιογνωμίες, μία αναφορά που πλέον φαίνεται ταιριαστή και για την ίδια: «Μόλις πεθάνουμε, περνάμε στη μυθοπλασία. Απλά ρωτήστε δύο διαφορετικά μέλη μιας οικογένειας να σας πουν για κάποιον που πέθανε πρόσφατα και θα καταλάβετε τι εννοώ. Άπαξ και δεν μπορούμε πια να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, μας ερμηνεύουν οι άλλοι. Και όταν θυμόμαστε, όπως μας λένε τόσο συχνά οι ψυχολόγοι, δεν αναπαράγουμε το παρελθόν, αλλά το δημιουργούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφυγε, Χίλαρι Μαντέλ 1952-2022,efyge, chilari mantel 1952-2022