Ερχεται σχέδιο για απεργίες μόνο με απαρτία 50%

Ερχεται σχέδιο για απεργίες μόνο με απαρτία 50%28.11.2017ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμη για κατάθεση στη Βουλή είναι η νομοθετική διάταξη (προαπαιτούμενο) για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και συγκεκριμένα για τις απεργίες.

Εν όψει της έλευσης των δανειστών στην Αθήνα

και προκειμένου η ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τρίτης αξιολόγησης, το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη τη διάταξη σχετικά με την αλλαγή του ποσοστού της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία σε περίπτωση απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, πέραν του καθεστώτος κήρυξης απεργιών στα σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν σε κάθε επιχείρηση.

Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο θα πρέπει να συμμετέχει το ένα δεύτερο (1/2 ήτοι 50%+1) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Σήμερα ο νόμος ορίζει ότι για να λάβει απόφαση η συνέλευση των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση, συγκαλείται νέα συνέλευση σε διάστημα δύο έως 15 ημερών, στην οποία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου (1/4) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, συγκαλείται νέα συνέλευση, κατά την οποία είναι αρκετή η παρουσία του ενός πέμπτου (1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Οι φόβοι των συνδικάτων

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη έως ανέφικτη. Ειδικά οι επιχειρήσεις με υποκαταστήματα και μονάδες σε όλη την επικράτεια θα δυσκολεύονται να λάβουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, αφού θα πρέπει να διεξάγεται πανελλαδική ψηφοφορία, εγχείρημα από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα