Μέρκελ καλεί Σουλτς για διαβουλεύσεις

Μέρκελ καλεί Σουλτς για διαβουλεύσεις28.11.2017Πρόσωπα

Η «σιδηρά κυρία» βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση, αλλά η βάση του CDU θα πάρει την απόφαση

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ε χοντας λάβει την απαραίτητη έγκριση των ηγετικών στελεχών του κόμματός της και προσμετρώντας το δεδομένο ότι πλέον ο πολιτικός χρόνος δεν κυλά υπέρ της, η καγκελάριος της

Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε χθες να απευθύνει κι επίσημα πρόσκληση προς τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς για να εκκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα.

«Από την αρχή ως Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) λέγαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούν να λυθούν καλύτερα με μια σταθερή κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD και, όπως και με τις συνομιλίες για την “Τζαμάικα”, θα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες με μεγάλη σοβαρότητα, με προσήλωση, έντιμα και ταυτόχρονα έτοιμοι για συμβιβασμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ ρίχνοντας το «γάντι» στον Σουλτς.

Επισήμανε ακόμη ότι «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης ύστερα από ομοσπονδιακές εκλογές είναι μια αξία από μόνος του».

Παιχνίδια του CDU

Το γεγονός πάντως ότι η «σιδηρά κυρία» πλέον βιάζεται να κλείσει τη... διαπραγμάτευση δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για τους Σοσιαλδημοκράτες. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν δήλωνε χθες η αντιπρόεδρος του CDU Γιούλια Κλέκνερ ότι «η σε βάθος διεξοδική συζήτηση προηγείται της ταχύτητας. Εκτιμώ ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD από το νέο έτος», δείχνοντας ότι ο δρόμος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα είναι μακρύς.

Οσο για τον Σουλτς; «Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, ενδεχομένως να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για την Ομοσπονδιακή Γερμανία» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του SPD αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά, εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ με τους αρχηγούς των κομμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν «μεγάλο» συνασπισμό (CDU/CSU, SPD). Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν και απευθείας συνομιλίες με το CDU, ενώ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων τον τελευταίο λόγο θα έχει -όπως είπε- η βάση του SPD.

Keywords
Τυχαία Θέματα