Στοπ από Ελληνες στη λευχαιμία!

Στοπ από Ελληνες στη λευχαιμία!28.11.2017Νέα

Τρεις επιστήμονες ανοίγουν νέο δρόμο στη θεραπεία της, με επαναστατική μέθοδο

Ενα γονίδιο που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (ΟΜΛ), μιας λευχαιμίας που πλήττει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανακάλυψαν Ελληνες ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία του γονιδίου METTL3 πέτυχαν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια και ανθρώπους

με ΟΜΛ, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του αίματος.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης του Wellcome Trust Sanger Institute, που για το συγκεκριμένο εγχείρημα συνεργάστηκε με τον δρα Γεώργιο Βασιλείου του Cambridge University Hospitals NHS Trust και τον δρα Τόνι Κουζαρίδης του Gurdon Institute του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Πίσω από την επιτυχία της ανακάλυψής τους, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα σταματούν την εξέλιξή της ΟΜΛ, βρίσκεται ακόμη μία φορά το σύστημα CRISPR/Cas9, ένα νέο σύστημα επεξεργασίας του γονιδιώματος, που επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το γονιδίωμα με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα, με σημαντικά μειωμένο κόστος.

Με τη χρήση του συστήματος οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία των καρκινικών κυττάρων και ποια γονίδια ήταν αναγκαία για την επιβίωσή τους. Κάπως έτσι κατέληξαν σε 46 ύποπτα γονίδια, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια πως το METTL3 είχε τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβίωση των λευχαιμικών κυττάρων - καθιστώντας το έναν ιδανικό στόχο για τις μελλοντικές θεραπείες.

Στη σχετική δημοσίευσή τους εξηγούν τον ρόλο του επίμαχου γονιδίου στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και πώς, αναστέλλοντάς το, μπόρεσαν να φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς σταμάτησαν τη μεθυλίωση των πρωτεϊνών που χρειάζεται η λευχαιμία. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στις θεραπείες του συγκεκριμένου αιματολογικού καρκίνου εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από δύο στους τρεις πάσχοντες να καταλήγουν εξαιτίας της νόσου. «Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες, που θα βελτιώσουν την επιβίωση και την ποιότητα των ασθενών με ΟΜΛ» τόνισε χαρακτηριστικά ο δρ Βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα