42.685 προσλήψεις ανέργων μέσα στον Νοέμβριο

42.685 προσλήψεις ανέργων μέσα στον Νοέμβριο05.11.2017Άρθρα

•Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρία προγράμματα που βγάζει στον αέρα ο ΟΑΕΔ

•20.000 σε νέες επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν τον πρώτο υπάλληλό τους, 7.685 για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε 34 δήμους όλης της χώρας και 15.000 σε διάφορες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα

Η Θέση μας: Η βούληση για δύναμη

Διαβάστε επίσης:

►Στο όριο θεσμικής εκτροπής ο Στουρνάρας, που άρχισε τώρα να «ενοχλεί» και την τρόικα►Το δείπνο Τζανακόπουλου
- Παπαγγελόπουλου που περιείχε πολιτική κουζίνα►Χωματερές οι υπόγειες διαβάσεις στην Αθήνα!►Το κόλπο για να μένουν «ήσυχοι» οι συνδικαλιστές►«Πώς θα γίνει η Σύρος ελληνικό Χόλιγουντ»►Οταν ο Αλ. Τσίπρας ενώπιον του Τραμπ «θυμήθηκε» τους Περσικούς Πολέμους►Τονωτική ένεση ένα δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τον ΟΠΑΠ

ΟΑΕΔ: 42.685 προσλήψεις ανέργων με τρία προγράμματα εντός Νοεμβρίου!

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Τρία νέα προγράμματα για 42.685 προσλήψεις ανέργων θα βγουν στον αέρα τον Νοέμβριο, στοχεύοντας στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (όπως οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), αλλά και μακροχρόνια ανέργων.

Πρόκειται για τον νέο κύκλο της κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους, που αφορά συνολικά 7.685 δικαιούχους, την επιδότηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού σε εταιρείες νέων, αλλά και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ.
Πρώτη πρόσληψη: Εμφαση στους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αποκτήσουν τον πρώτο τους υπάλληλο επιδιώκει να δώσει το δεύτερο από τα νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος «πρώτης πρόσληψης» σε νέες επιχειρήσεις είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και η ανάσχεση διαρροής νέων ταλέντων από τη χώρα. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του μεικτού μισθού έως και 500 ευρώ σε 20.000 νέους ανέργους, οι οποίοι θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες. Η διάρκειά του θα είναι 18 μήνες, εφόσον οι άνεργοι που θα προσληφθούν είναι κάτω των 30 ετών.

Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ανώτατο όριο επιχορήγησης του μεικτού μισθού τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών (πλήρης μήνας), το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται αρχικά για 20.000 θέσεις, αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθούν οι θέσεις, ώστε να παραμένει διαρκώς διαθέσιμο για όσους νέους επιχειρηματίες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.

Δικαιούχοι είναι:
1 Ατομικοί επιχειρηματίες έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό.

2 Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

3 Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία. Μεταξύ των καινοτομιών του προγράμματος είναι η διαφορετική διάρκεια, ανάλογα με την ηλικία.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε 18 μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και σε 12 μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Κοινωφελής οκτάμηνη εργασία σε 34 δήμους όλης της χώρας

Ο νέος κύκλος της κοινωφελούς εργασίας θέλει να ενισχύσει με προσωπικό δήμους που έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Συγκεκριμένα, προσλήψεις θα κάνουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας (105 θέσεις), Αιγάλεω (234 θέσεις), Αλεξανδρείας (86 θέσεις), Αχαρνών (439 θέσεις), Βέροιας (173 θέσεις), Γρεβενών (77 θέσεις), Δέλτα (103 θέσεις), Δράμας (195 θέσεις), Ηλιδας (114 θέσεις), Θεσσαλονίκης (1.083 θέσεις), Ιλίου (288 θέσεις), Καρδίτσας (259 θέσεις), Καστοριάς (129 θέσεις), Κιλκίς (155 θέσεις), Κοζάνης (264 θέσεις), Κύμης - Αλιβερίου (66 θέσεις), Λαγκαδά (141 θέσεις), Λαμίας (247 θέσεις), Λαυρεωτικής (52 θέσεις), Λιβαδειάς (101 θέσεις), Μεγαρέων (110 θέσεις), Νάουσας (66 θέσεις), Ναυπακτίας (92 θέσεις), Νεάπολης - Συκεών (347 θέσεις), Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη (450 θέσεις), Ξάνθης (337 θέσεις), Ορεστιάδας (44 θέσεις), Πατρών (1.058 θέσεις), Πετρούπολης (143 θέσεις), Πρέβεζας (86 θέσεις), Πύργου (211 θέσεις), Τρικκαίων (263 θέσεις), Φλώρινας (98 θέσεις) και Χαλκηδόνας (69 θέσεις).

Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στο νέο πρόγραμμα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οσοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:
■ Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
■ Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
■ Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελουμένου) με ποσοστό 50% και άνω.
■ Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
■ Ηλικία.
■ Αριθμός ανήλικων τέκνων.
■ Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
■ Εντοπιότητα.
■ Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελουμένους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική. Αρχίζει μετά τον δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και τις δεξιότητες της πληροφορικής.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για τα μπλοκάκια

Εκτός από τη στήριξη των ανέργων, το υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογήσει και δύο προγράμματα που απευθύνονται σε εργαζομένους.
Το πρώτο πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη αφορά την επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή 40.000 εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Συγκεκριμένα, δίνεται κίνητρο στον εργοδότη (μέσω 12μηνης επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών) να μετατρέπει την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Στην επιδότηση θα συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 350 ευρώ τον μήνα.
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με δελτία παροχής υπηρεσιών, που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεσμεύονται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή για 18 μήνες (12 μήνες+6).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση, σε μείωση προσωπικού ή αποδοχών των δυνητικά ωφελουμένων.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.oaed.gr).

Οι εγκλωβισμένοι

Το δεύτερο πρόγραμμα αναφέρεται σε «εγκλωβισμένους» εργαζομένους, δηλαδή σε περιπτώσεις απασχολουμένων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα ή υποαμειβόμενοι, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.
Θα στοχεύσει κυρίως σε επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς και σε εργαζομένους που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον έξι μήνες ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση ή ακόμη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και, ήδη, στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ θα στηρίξει περίπου 50.000 «εγκλωβισμένους» και θα περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.

Εμφαση σε 5.000 δικαιούχους του ΚΕΑ

Ετοιμο είναι το φετινό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-49 ετών, με μια σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με το περσινό. Στις 10.000 θέσεις του προγράμματος προστέθηκαν άλλες 5.000, που θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρεις μήνες, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ. Η επιχορήγηση ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ η ημερήσια επιδότηση ανά άτομο είναι 15 ευρώ για ανέργους τριμήνου, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι:
■ Να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύμβασης (απόλυση χωρίς αντικατάσταση) στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών (ημερολογιακά) που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
■ Να μην έχει αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης -για το ίδιο χρονικό διάστημα- του συνόλου του προσωπικού που δηλώνει, κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα.
Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και πέντε ωφελουμένους, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της. Οι επιχειρήσεις με προσωπικό έως τρία άτομα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο, οι επιχειρήσεις με προσωπικό τέσσερα έως οκτώ άτομα για έως δύο ωφελουμένους, οι επιχειρήσεις με προσωπικό εννέα έως 19 άτομα για έως τρεις ωφελουμένους και οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων για έως πέντε ωφελουμένους.

Keywords
προσληψεις, στουρναρας, τσιπρας, οπαπ, οαεδ, νέα, κεα, εμφαση, τίθενται, κπα2, θεσσαλονικη, καστορια, κοζανη, αμεα, δραση, εφκα, βιογραφικο, σταση εργασιας, εισφορα αλληλεγγυης, αθηνα, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αγγελικη, κπα2, ημερομήνια, αμοιβες, υπουργειο εργασιας, αδεια, αιτηση, αμεα, εργασια, ημερησια, θεμα, κεα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, συρος, τα νεα, αγορα, αγορα εργασιας, αιγαλεω, αιτησεις, αναπηρια, ατομο, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δελτα, διαστημα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, ευρω, εξετασεις, εξι, ετων, τεχνολογια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κυκλος, κιλκις, μηνες, μειωση, νεες επιχειρησεις, οκτω, προβληματα, προγραμματα, ρεντη, σεμιναρια, συγκεκριμενα, σχεδιο, τίθενται, τρια, φυσικα, δικαιωμα, δικαιωματα, εμφαση, εννεα, γνωσεις, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, θεσεις
Τυχαία Θέματα