Ελληνες εφοπλιστές για το σκάνδαλο της Petrobras ψάχνει η εισαγγελέας

Ελληνες εφοπλιστές για το σκάνδαλο της Petrobras ψάχνει η εισαγγελέας04.11.2017Δικαστικά

Μια καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρίας Petrobras, ώστε να δίνονται πληροφορίες για ναυλοσυμβόλαια σε Ελληνες εφοπλιστές, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών.

Πρόκειται για μια καταγγελία-φωτιά, που εμπλέκει και τουλάχιστον 20 Ελληνες εφοπλιστές στο σκάνδαλο διαφθοράς με την κρατική εταιρία πετρελαίου,

το οποίο ναρκοθέτησε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Στο θέμα παρενέβη χθες η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις ελληνικές προεκτάσεις του σκανδάλου της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρίας. Οι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης αναλαμβάνουν να ερευνήσουν ενδεχόμενη τέλεση των αξιόποινων πράξεων της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα ξεκινά με αφορμή κατάθεση του πρώην διευθυντή της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρίας Petrobras Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, ο οποίος φέρεται ότι ανέφερε στις βραζιλιάνικες Αρχές ότι ο πρόξενος επί τιμή της Ελλάδας στη Βραζιλία Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης τού έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras. Ο πρόξενος επί τιμή, σύμφωνα με την κατάθεση, φέρεται ότι μετέδιδε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρία. Τις πληροφορίες αυτές τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρίες, με τις περισσότερες -αν όχι όλες- να ελέγχονται από Ελληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ασφαλώς ο πιθανός ελληνικός ρόλος στο σκάνδαλο είναι μικρός, σε μια υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί το μισό πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας, έχει οδηγήσει στην αποπομπή της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και την απαγγελία κατηγοριών στον προκάτοχό της Λούλα ντα Σίλβα. Από το σκάνδαλο δεν έχει ξεφύγει ούτε ο νυν πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τεμέρ.

Τη σκυτάλη των αποκαλύψεων πάντως πήρε, λίγους μήνες μετά τις καταγγελίες του κ. Κόστα, πρώην ανώτατο στέλεχος της (ελεγχόμενης από την κυβέρνηση της Βραζιλίας) Petrobras και πρώην πολιτικός της Βραζιλίας, ο Sergio Machado, για πλουσιοπάροχες μίζες που φέρεται ότι έλαβε η Petrobras από ναυτιλιακές εταιρίες. Ο Machado, που πλέον συνεργάζεται με τις Αρχές στην έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα, είπε στους εισαγγελείς ότι η βραζιλιάνικη επιχείρηση έλαβε μίζες (οι οποίες κατόπιν κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα) έπειτα από συμφωνίες ναύλωσης από ναυτιλιακές, κατονομάζοντας και μία ελληνική.

Keywords
Τυχαία Θέματα