Εφορία: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι ενημερώσεις της ΑΑΔΕ

10:14 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αλλάζει ο τρόπος που η Εφορία επικοινωνεί με τους πολίτες, αφού πλέον όλες οι ειδοποιήσεις θα φτάνουν στους παραλήπτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Δίνοντας οριστικό τέλος σε κάθε είδους έντυπης ειδοποίησης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών που ξεκαθαρίζει ότι όλες οι πράξεις προσδιορισμού φόρου τελών, εισφορών, προστίμων αλλά και κάθε πράξη ή έγγραφο της εφορίας που έχει σχέση με έλεγχο θα κοινοποιούνται μόνο ψηφιακά, δηλαδή μέσω

e-mail ή μέσω app για όσους το έχουν κατεβάσει.

Ουσιαστικά, όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου.

Οι πολίτες με τη σειρά τους καλούνται να επικαιροποιήσουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, ώστε να μην μπορούν να επικαλεστούν αργότερα ως επιχείρημα ότι η ειδοποίηση πήγε σε λάθος e-mail. Σημειώνεται πως οι πολίτες θα πρέπει από μόνοι τους να ελέγχουν αν έχουν κάποια ειδοποίηση, γιατί αν περάσουν 10 ημέρες, το έγγραφο ή ειδοποίηση θα θεωρείται ότι παραδόθηκε.

Το νέο «καθεστώς» ισχύει μάλιστα από τις 3 Μαΐου, με σχετική απόφαση (υπ’ αρίθμ. Α1076/3.5.2024) του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία υπογραμμίζεται μάλιστα ότι όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, να εγγραφούν ως νέοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δημοσίου και να αποκτήσουν κωδικούς TAXISnet υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Προθεσμία 10 ημερών

Οι πράξεις, οι αποφάσεις, τα έγγραφα και οι ατομικές ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ θεωρείται ότι έχουν νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση 10 ημερών:

από την ανάρτησή τους στον λογαριασμό των υπόχρεων, στα οποία αφορά η κοινοποίηση, στην ψηφιακή πύλη myAADE στην οικεία ψηφιακή εφαρμογή για τις πράξεις που εκδίδονται κεντρικά ή σε οποιοδήποτε υποδειχθέν από την ηλεκτρονική ειδοποίηση σημείο του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. ή στην εφαρμογή «Μητρώο και Επικοινωνία-Τα Μηνύματά μου» και την ηλεκτρονική ειδοποίησή τους στις δηλωθείσες από τους υπόχρεους διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της προθεσμίας αυτής αρχομένης από οποιαδήποτε ενέργεια (ανάρτηση ή ηλεκτρονική ειδοποίηση) λάβει χώρα τελευταία, εφόσον δεν προκύπτει προγενέστερος χρόνος παραλαβής της κοινοποιούμενης πράξης ή του εγγράφου ήαπό την αποστολή τους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε περίπτωση που το πρόσωπο που αφορά η κοινοποίηση δεν διαθέτει λογαριασμό με λειτουργικότητα ανάρτησης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Ειδικά, στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου κατά τη διενέργεια του οποίου χρησιμοποιείται φορητός υπολογιστής με ενσωματωμένη οθόνη αφής (tablet), οι πράξεις ή τα έγγραφα θεωρείται ότι έχουν νομίμως κοινοποιηθεί.

Keywords
Αναζητήσεις
eforia-meso-ilektronikou-tachydromeiou-oi-enimeroseis-tis-aade.htm
Τυχαία Θέματα