Ο κόσμος αλλάζει, η Αλέκα ποτέ

Του Στέφανου Τσουλάκη

Η παράδοση του «πηδαλίου» του ΚΚΕ από την Αλέκα Παπαρήγα σηματοδότησε ένα «τέλος εποχής». Οχι μόνο γιατί ο Περισσός άλλαξε «τιμονιέρη», αλλά και διότι με θετικά και αρνητικά χνάρια στην πορεία της, η Αλέκα Παπαρήγα «άντεξε» στην αρένα της σύγκρισης σε έναν κόσμο που άλλαζε ιλιγγιωδώς, όχι ευνοϊκά για το κόμμα. Κι όμως, το στροβίλισμά του δεν «κατάπιε» το ΚΚΕ…
Στην πρόσφατη παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή

είδαμε μια διαφορετική, αλλά ταυτόχρονα τόσο απαράλλακτη πολιτικό που μας έχει απασχολήσει τα τελευταία 22 χρόνια. Η πρώην, πλέον, γ.γ. του ΚΚΕ, η οποία παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φάνηκε να είναι περισσότερο ξεκούραστη και ευδιάθετη.
Τη στιγμή που αποχώρησε από την ηγεσία του ΚΚΕ, μια έκφραση ανακούφισης σχηματίστηκε στο πρόσωπό της. Μια ανακούφιση του μυαλού πως πλέον θα μπορεί να ασχοληθεί με την οικογένεια που τόσο παραμέλησε όλα αυτά τα χρόνια. Το κορίτσι εκείνο, η παλιά «λαμπράκισσα» που για 22 χρόνια… οδηγούσε το πιο ανθεκτικό κομουνιστικό κόμμα της Ευρώπης, τώρα πλέον θα μπορούσε να ξεκουραστεί, χωρίς να αποσυρθεί. Γιατί, όσο κι αν κάποιοι το «ξεχνούν» παραμένει επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή. Η οικογένειά της που τόσο την είχε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορεί πλέον να την απασχολεί περισσότερο, καθώς η σημαντικότερη κομμουνίστρια της χώρας άφησε τα ηνία του Περισσού σε έμπιστα χέρια.

Κεφάτη
Χωρίς το άγχος της διαχείρισης του Περισσού, η Αλέκα εμφανίζεται περισσότερο κεφάτη στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ εντύπωση προκαλεί στους αμύητους και η εικόνα της με το αγαπημένο της iΡad. Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ εμφανίζεται πρόσχαρη και απελευθερωμένη, διατηρώντας την ίδια εικόνα που είχε και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στη γενική γραμματεία του ΚΚΕ.
Το ενδυματολογικό της στιλ, αυτό που την καθιέρωσε τόσο για τους καλούς όσο και για τους λάθος λόγους, παραμένει το ίδιο, δείχνοντας πως η «συντρόφισσα Αλέκα» (όπως της αρέσει να την αποκαλούν) δεν επηρεάζεται ούτε και τώρα από την αστική κοκεταρία του χώρου της. Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, είναι σίγουρο πως θα την ξαναδούμε σε συναυλίες να είναι στην πρώτη σειρά με τα άνετα αθλητικά της και να συμμετέχει ενεργά, όπως ακριβώς έκανε και το καλοκαίρι με την παρουσία της στη συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου στο Γκάζι.

Βιονική κυρία
Η Αλέκα Παπαρήγα, που κάποιοι χαρακτηρίζουν «βιονική», συνεχίζει με τους ίδιους ακατάπαυστους ρυθμούς να εργάζεται για τη δυναμική του κινήματος, ενώ ακόμα και τώρα που πολλοί θεωρούν ότι έχει αποσυρθεί, η ίδια παραμένει δυναμικά παρούσα στα εσωτερικά του κόμματος. Μπορεί πλέον να μην έχει το βάρος της ηγεσίας του ΚΚΕ, αλλά βρίσκεται πάντα δίπλα στον διάδοχό της, Δημήτρη Κουτσούμπα, που θεωρείται δικό της παιδί. Συζητείται, επίσης, πως συχνά πυκνά μιλάνε στο τηλέφωνο ο νέος γγ του ΚΚΕ με την προκάτοχό του, καθώς η εμπειρία που διαθέτει η Αλέκα Παπαρήγα θα μπορούσε να γεμίσει τόμους πολιτικών εγχειριδίων.
«Η μεγαλύτερη στιγμή ενός ανθρώπου και η μεγαλύτερή του κατάκτηση είναι όταν κείτεται νικηφόρος στο πεδίο της μάχης», είχε πει κάποτε ο Βινς Λομπάρντι. Σε μια ανύποπτη στιγμή, η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει πως «στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών» και έδειχνε πως πιστεύει πολύ στη νέα γενιά του κόμματος. Ο χρόνος μόνο μένει για να αποδείξει αν η πάντα χαμογελαστή «λαμπράκισσα» θα «πέσει» και πάλι μέσα…

Keywords
Τυχαία Θέματα