Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγραφα ότι η δικογραφία για το έγκλημα στην οικονομία δεν πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο, αλλά να επιστραφεί στον οικονομικό εισαγγελέα και να διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ομολόγων. Κι έτσι έγινε. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του καθηγητή Προκόπη

Παυλόπουλου, δημοσιοποίησε πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τους οποίους το διάστημα 31/12/2009 – 31/12/2011 οι ξένες τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν οι ελληνικές και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αλλά στη συνέχεια υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω του «κουρέματος» την περασμένη Άνοιξη.
Ενώ την 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ. Το δε χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου απομειώθηκε σημαντικά και από 141,5 δισ. ευρώ την 31/12/2009 περιορίστηκε σε 45,9 δισ. ευρώ την 31/12/2010 και σε 35 δισ. ευρώ την 31/12/2011.
Δηλαδή , οι γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές κυρίως τράπεζες, γνωρίζοντας προφανώς ότι επίκειται «κούρεμα», απαλλάχθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, οι τροϊκανοί μας υποχρέωσαν να τα αγοράσουμε και μείναμε με το… λιωμένο παγωτό στο χέρι!
Αν κάνετε τις προσθαφαιρέσεις, το εγχώριο σύστημα (τραπεζικό και ασφαλιστικό) έχασε κάπου 70 δισ. ευρώ από αυτές τις «μεταφορτώσεις» που έγιναν α) με παρότρυνση της τρόικας, β) με εντολές των Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου, γ) με ενέργειες του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, εναντίον του οποίου έχει κινηθεί δικαστικά πλήθος φορέων και δ) με την ανοχή των διοικήσεων των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών και ταμείων.
Όλοι αυτοί σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, οι περισσότεροι παραμένουν στις θέσεις τους, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο, ενώ κάποιοι ελάχιστοι έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα με τις τσέπες «παραφουσκωμένες».
Είναι βέβαιο ότι κανείς από τους φυσικούς αυτουργούς δεν θα λογοδοτήσει, αν η δικογραφία πάει στη Βουλή και αποφασιστεί η διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής. Οι βουλευτές της επτακομματικής Βουλής θα «πετάνε πέτρες» στον πρώην πρωθυπουργό και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών, ενώ ακόμη και αν στηθούν Ειδικά Δικαστήρια (σ.σ. που δεν πρόκειται από τη στιγμή που εμπλέκονται άμεσα οι τροϊκανοί) ουδείς πρόκειται να περάσει το κατώφλι του Κορυδαλλού. Κατόπιν, ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα και μέχρι να αρχίσουν οι δίκες θα περάσει πενταετία τουλάχιστον, όπως συμβαίνει σήμερα με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Η συγκεκριμένη δίκη δεν βρίσκεται ούτε καν στη μέση, τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν έχουν απαλλαγεί και ο μόνος που προφυλακίστηκε για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο είναι ο Δ. Καπράνος (σ.σ. κι αυτός επειδή εντοπίστηκε λογαριασμός του με πολλά χρήματα στο εξωτερικό). Ο Ρούσβελτ έλεγε το εξής: «Ξέραμε πάντοτε πως το χωρί
Keywords
Τυχαία Θέματα