Ψηφίζουν… Ελλάδα (και) οι αμερικάνικοι οίκοι

Του Δ. Κεμπέ

Το κλίμα μπορεί να μεταστράφηκε δικαιολογημένα στην Ευρώπη, καθώς ο Σαμαράς σε διάστημα τριών εβδομάδων έχει συναντηθεί με το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, συνομιλώντας μάλιστα καθημερινά μαζί τους στο τηλέφωνο, όμως αλλαγή στάσης υπάρχει και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που μάλλον πρέπει να προβληματίζει παρά να καθησυχάζει την κυβέρνηση.
Την αρχή έκανε η γνωστή Goldman Sachs που, μέχρι πρότινος, «πυροβολούσε» την Ελλάδα,

παρότι θησαύρισε επί εποχής Σημίτη με τα γνωστά - άγνωστα ομόλογα. Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει τώρα ότι «η ελληνική οικονομία έχει προσαρμοστεί πολύ περισσότερο απ’ όσο της έχουν αναγνωρίσει οι αγορές».
Σημειώνει δε πως από τον προηγούμενο Ιούλιο έχει δώσει έμφαση στο γεγονός πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει την προσαρμογή της με πολύ ουσιαστικό τρόπο, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη του ότι ο συγκεκριμένος οίκος κατηγορήθηκε ότι μετείχε στο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μάλλον τα πράγματα δεν είναι όπως μεταφέρονται στα ραπόρτα του.
Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα –βάσει των οποίων εξάγει τα συμπεράσματά της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας– δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και τα κύρια σημεία των θέσεών της για την Ελλάδα συνοψίζονται στα εξής:
1. Πρώτο στοιχείο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα του Αυγούστου, το οποίο εμφανίστηκε αρκετά καλύτερο από τον στόχο. Το πρωτογενές έλλειμμα του πρώτου οκταμήνου διαμορφώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ (περίπου 0,6% του ΑΕΠ) έναντι στόχου 4,2 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και αυτό παρά τα 2 δισ. ευρώ μείωσης των εσόδων που οφείλεται κυρίως σε κυκλικές δυνάμεις.
2. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους το εργατικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε σε επίπεδα του 2000, σε σύγκριση με το εργατικό κόστος στη ζώνη των 17. «Είναι το αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο και είχαν άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης έχει βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας που έχασε την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον σε όρους αγοράς εργασίας» σημειώνει η Goldman.
3. Παρά τις σκληρές πιστωτικές συνθήκες για τους Έλληνες εξαγωγείς, το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να βελτιώνεται, διαμορφούμενο, σύμφωνα με τα εποχιακά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, στα 600 εκατ., πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ.
Στήριξη
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι στην έκθεση του Ιουλίου είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε επίπεδα ανάλογα των σημαντικών ανησυχιών των αγορών για επικείμενα ακραία γεγονότα και δεν αντικατόπτριζαν τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών δεικτών. «Από τότε το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει ισχυρές επιδόσεις, με κέρδη άνω του 28,5%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αποδόσεις των κουρεμένων κρατικών ομολόγ
Keywords
Τυχαία Θέματα