Ανασχηματισμός τώρα ή εκλογές τον Ιούνιο;

Γράφουν οι ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΗΣ

Την ώρα που οι φήμες οργιάζουν και πάλι ότι αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες επίκειται ανασχηματισμός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ να μπει στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη και

ο ίδιος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να αναλάβει θέση αντιπροέδρου.
Στο αντίποδα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», ο Φώτης Κουβέλης θέτει βέτο για την παραμονή των κ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα θερμός στην πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει θέση δεύτερου αντιπροέδρου χωρίς σαφή επαναπροσδιορισμό των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένος μέχρι και να αποχωρίσει από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που αυτή ενδώσει στις πιέσεις της τρόικας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο ή και σε περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη της τριμερούς κυβέρνησης. Εντούτοις, δεν προτίθεται να άρει την εμπιστοσύνη του, όμως, αν η κυβέρνηση μείνει μόνο με τους δύο εταίρους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και με έναν εύθραυστο αριθμό 151 κοινοβουλευτικών μελών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις πολιτικές εξελίξεις, πόσω μάλλον για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχει μπροστά της.
Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες δείχνει σφόδρα ενοχλημένο για τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει έναντι των δανειστών ο κ. Κουβέλης, αλλά και για τη συνολική αλλαγή στρατηγικής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Σαμαράς, πλέον, είναι αποφασισμένος ακόμη και να ασκήσει το δικό του βέτο με εξαιρετικά ασφυκτικό τρόπο προς τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, παίζοντας με το χαρτί των πρόωρων εκλογών, τις οποίες και θα χρεώσει στον τρίτο εταίρο της κυβέρνησης.
Και όλα αυτά την ίδια χρονική στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αξιολογήσεις για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, όπως αυτές της ενέργειας (ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ), του ΟΠΑΠ, του «Ελ. Βενιζέλος» και του τουρισμού.
Καλά γνωρίζοντες, λοιπόν, «κρατούν μικρό καλάθι» σχετικά όχι μόνο με τον χρόνο ανασχηματισμού, αλλά και το κατά πόσο αυτός εξυπηρετεί γενικά να γίνει. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να θελήσει να κλείσει πρώτα το κεφάλαιο των άμεσων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων και αμέσως μετά, έχοντας στο χέρι το χαρτί αυτό, να προσφύγει σε εκλογές διλημματικού χαρακτήρα, κατά τον μήνα Ιούνιο, δίνοντας έτσι και στο συνέδριο του κόμματός του προεκλογικό τόνο.

Casus belli οι απολύσεις…
Η ΔΗΜΑΡ αντέχει στη συνείδηση των πολιτών, όπως έδειξε η εκδήλωση της Πέμπτης. Ωστόσο, η προσδοκία των πολιτών να αποτελεί τον κοινωνικό βραχίονα της κυβέρνησης είναι, καθώς φαίνεται, ο πιο αυστηρός κριτής της πορείας του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.
Για πρώτη φορά από την ημέρα της «γέννησης» της κυβέρνησης Σαμαρά στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, και μάλιστα κορυφαίο, είπε δημοσίως ότι «αν γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, εμείς θα φύγουμε από την κυβέρνηση». Ο Θόδωρος Μαργαρίτης δεν είναι τυχαίος στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και, μάλιστα, αυτή του τη βόμβα –μικρού βεληνεκούς– την έριξε σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
Μια μέρα μετά, ο κ. Κουβέλης ξεδίπλωσε τη στρατηγική τού κόμματός του, στην πρώτη μετά τις εκλογές ανοιχτή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ. Μια εκδήλωση που, όπως έλεγαν κορυφαίοι του κόμματος, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κοινωνία κατανοεί ή και εγκρίνει τη στρατηγική τους, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Κορυφαίες πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου λένε σε όλους τους τόνους ότι «εμείς βάζουμε τις κόκκινες γραμμές». Γι’ αυτό το κλίμα στο τρίτο τη τάξει «συγκυβερνών» κόμμα είναι ότι μερικές από αυτές τις «κόκκινες γραμμές» θα πρέπει να συνεχίσουν να συνιστούν προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της στήριξης που το νέο κόμμα –σε ιστορική διαδρομή– παρέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ενδεικτικό των προθέσεων του Φώτη Κουβέλη είναι να προτάξει το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματός του στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε σχέση με πράγματα που, όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει άμεσα, αναγκαία και δίχως αναβολή να ελαφρύνουν την κοινωνία».

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει να θέτει «κόκκινες γραμμές»…

Ο Φώτης Κουβέλης είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του και να συνεχίσει να θέτει «κόκκινη γραμμή» σκληρότερων ακόμη διαπραγματεύσεων, κυρίως για θέματα, όπως είναι το «χαράτσι» των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και γενικά τα χρέη στο Δημόσιο. Εξάλλου, ήταν ιδιαίτερα σαφής ως προς το τι πρέπει να γίνει στην περίφημη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Ενδεικτικό είναι ότι, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «δεν πρέπει να γίνει δεκτό κανένα άλλο μέτρο, το οποίο θα πλήξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό».
Ταυτόχρονα, η ΔΗΜΑΡ καλεί την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους να αντιληφθούν ότι, για να γίνει δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και, επομένως, θα πρέπει να επιδείξουν κάποια ευελιξία στις απόψεις τους.
Ο κ. Κουβέλης, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα επιμείνει στο να ξεκαθαρίσει τη θέση αυτή της ΔΗΜΑΡ σε όλες τις επίσημες επαφές που αναμένεται να έχει στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στους κ. Μπαρόζο και Όλι Ρεν, αλλά και προς τους υπόλοιπους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους ευελπιστεί ο ίδιος να τους δώσει να καταλάβουν πως πίσω από τους αριθμούς, που επεξεργάζονται οι γραφειοκράτες των δανειστών, βρίσκονται άνθρωποι και μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα